Ordet & Israel Discipelskolen Det danske hus Joffi Yad Va Lev
LOGIN
Hvem er vi?ArtiklerMedieArbejdet i IsraelArbejdet i DanmarkButikGiv en gaveKontaktEnglish
Aktuelt
 

Kommentar: Jødisk slagtning, en dræbt giraf og den truede religionsfrihed

Fredag den 21. februar 2014

Fødevareminister Dan Jørgensen har underskrevet et forbud mod slagtning uden forudgående bedøvelse. Dermed vil det fremover være umuligt at foretage slagtninger i Danmark efter de jødiske og de islamiske regler.

Forbuddet har fremkaldt vrede reaktioner mod Danmark i Israel. Israels overrabbiner David Lau siger, at den jødiske slagtemetode, schæchtning, er en meget human måde at slagte dyr på. Derfor er forbuddet ubegrundet.

I sig selv har det danske forbud ingen konkret betydning, fordi der ikke er blevet slagtet på denne måde i Danmark i de sidste ti år. Alt kosher-kød er importeret.

Men i Danmark bør vi lægge mærke til, hvorfor forbuddet alligevel vækker så stor opsigt og vrede i Israel.

For det første er et forbud med til at signalere, at den jødiske tradition er ond over for dyr. Rabbiner Jair Melchior udtrykker det på denne måde til det israelske medie Ynet: »Det sender det budskab, at vi som jøder i traditionens navn går ind for at skade børns og dyrs rettigheder«.

Et dansk forbud skader den jødiske traditions image og kan derfor medvirke til at presse andre lande, hvor der bliver foretaget slagtninger efter de jødiske regler, til at forbyde det. Danmark har ry for at være et land, hvor menneskerettigheder spiller en stor rolle, så hvis lande som Danmark vedtager et forbud, er vejen åben for forbud i mange andre lande. Jødiske ledere i Europa og Israel er bange for en dominoeffekt, der i sidste ende vil gøre det umuligt for jøder at slagte i Europa.

For det andet er forbuddet et udtryk for en stærk tendens i Vesteuropa til at nedvurdere religionsfriheden. Religiøse traditioner og friheden til at følge dem møder i disse år en stadig stærkere ringeagt.

Fødevareminister Dan Jørgensen gjorde det over for TV2 klart, at han sådan set ikke har noget imod religiøse forskrifter, men at dyreetikken er vigtigere. »Dyreetik kommer før religion,« lød overskriften over interviewet i TV2.

Den udtalelse har fremkaldt hovedrysten i Israel, hvor man i medierne netop har kunnet læse om balladen om drabet på en giraf i Københavns zoologiske have. Dansk dyreetik tillader altså drab på giraffer til tvivlsomme formål, men jøder må ikke slagte dyr til spisning!

Israels vicereligionsminister har kaldt det danske forbud for »antisemitisk«. Mange både religiøse og verdslige israelere tænker det samme. Det er blevet skarpt afvist af Danmarks ambassadør i Israel, Jesper Vahr. Over for Ynet kalder han beskyldningen om antisemitisme for »stærkt fornærmende«.

Ambassadøren har ret i, at det danske forbud ikke bunder i had til jøder. Derfor er beskyldningen om antisemitisme urimelig. Fødevareminister Dan Jørgensen er ikke antisemit.

Men dermed er alt ikke sagt. Det er for let at komme om ved sagen ved blot at afvise beskyldningen for antisemitisme.

Sagen er, at fødevareminister Dan Jørgensens udtalelse reelt er en farlig degradering af religionsfriheden. I stedet for at afveje to rettigheder – religionsfrihed og dyreetik – over for hinanden, således som vi alle gør i så mange andre sammenstød mellem rettigheder, vælger han helt generelt at sætte dyreetik over religionsfrihed.

Fødevareministeren er sikkert på linje med et flertal i Danmark, som er blevet så gennemsekulariseret, at mange danskere betragter alt andet som vigtigere end religionsfriheden. Men at mange andre tænker på samme måde, gør ikke Dan Jørgensens udtalelse mindre farlig.

Degraderingen og ringeagten for religionsfriheden er hos Dan Jørgensen ikke specielt vendt mod jøder. Den gælder religion som sådan og rammer derfor både kristne, muslimer, jøder og mange andre. Fødevareministerens udtalelse er antireligiøs – og i den forstand også antijødisk, såvel som antimuslimsk og antikristen.

Selv om forbuddet mod schæchtning ikke har nogen reel betydning for udbuddet af kød til praktiserende jøder i Danmark, har det desværre stor betydning, fordi det er endnu et udtryk for en nedvurdering af religionsfriheden.

Af Ole Andersen, generalsekretær
Kilde link - Klik her (Åbner i nyt vindue)
Skriv kommentar
Navn
Email Din e-adresse vil ikke blive vist til andre brugere.
Kommentar
Du skal have javascript aktiveret for at kunne afgive en kommentar

1 kommentar
Når Hans Selvhøjtidelighed hr. Ole Andersen spidser pennen, kommer der som regel ikke meget fornuft ud af det. Heller ikke denne gang. At kalde forslag til forbedring af dyrevelfærd for degradering af religionsfrihed er dog det værste vrøvl der er hørt længe. Og ja - religiøse middelalderlige traditioner skal naturligvis vige fornuft og forstand.
2014-03-21, 20:12:54
 
Relaterede emner
Chikane af jøder i Danmark tager til
En tur i Ikea blev en ubehagelig oplevelse for et iransk-jødisk ægtepar. Manden bærer kalot, og det
Jødiske forældre beder indtrængende Helle Thorning-Smith om sik
Tør vi aflevere vores børn på skolen hver morgen? Kan vi gå på arbejde uden frygt for, hvad der i lø
I nat blev der begået hærværk mod den jødiske skole i København
»Zionistsvin« lød beskeden på muren til de jødiske skolebørn, da de fredag morgen mødte op på den jø
’Heil Hitler’ og overfusning af jødiske turister på gaden i Køb
Det blev en chokerende oplevelse, da tre unge amerikanske turister for få dage siden gik en aftentur
  Værktøjer  
  Tip en ven Print artikel  
  Aktuelt RSS  
  Netanyahu afslår fransk invitation til fredsforhandlinger
8. december 2016
Det er ingen hemmelighed, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, ikke ser internationalt le... Læs mere
Der er endnu ingen kommentarer

 
  »Jakobs får« tilbage i Israel efter årtusinder
7. december 2016
De første ud af 119 får, som stammer fra en bibelsk race, er blevet fløjet fra Canada til Israel. I ... Læs mere
Der er endnu ingen kommentarer

 
  Kompromis i kontroversiel sag om rydning af bosættelsen Amona
5. december 2016
Det hedeste indenrigspolitiske emne i Israel for tiden er spørgsmålet om bosættelsen Amona. Højester... Læs mere
Der er endnu ingen kommentarer

 
   
Forside BeadcrumbPath Aktuelt BeadcrumbPath Kommentar: Jødisk slagtning, en dræbt giraf og den truede religionsfrihed
Fakta om ordet & israel Støt arbejdet
Ordet og Israel er en kristen, dansk bevægelse. Vi driver dels et arbejde i Danmark og dels et arbejde i Israel. I Danmark medvirker Ordet og Israels ansatte med forkyndelse og undervisning ved gudstjenester,
møder og andre arrangementer. I Israel driver Ordet og Israel et socielt-diakonalt hjælpearbejde (Yad va Lev), et arbejde blandt unge danskere (Joffi) samt en Discipelskole i Tiberias.