Korte nyheder fra ugen, der gik

Største militærøvelse i Israels historie

Den israelske hær, IDF, har gennemført en meget omfattende øvelse, hvor man har simuleret krig på hele seks fronter. Den omtales som den største militære øvelse i landets historie. Hæren har blandt andet forberedt sig på en situation, hvor man er i krig med en fjende langt fra sine egne grænser (navnlig Iran), samtidig med at man kæmper mod fjender langs landets grænse.

 

Endnu et sammenstød mellem politi og begravelsesoptog

I mandags var der et voldeligt sammenstød mellem israelske betjente og begravelsesoptoget for en ung palæstinenser. Han døde på Tempelpladsen, hvor han 22. april deltog i optøjer og kastede sten mod politiet. Hans dødsårsag er endnu uvis.

Under begravelsesoptoget blev der kastet hundredvis af sten og affyret fyrværkeri mod betjentene, som var til stede for at sikre ro og orden. Betjentene greb ind for at standse uromagerne. Det resulterede i, at seks betjente og 15 palæstinenserne kom til skade.

Det skete, kort tid efter at politiet blev voldsomt kritiseret for at overfalde begravelsesoptoget for den dræbte journalist Shirin Abu Akleh.

I denne leder sammenfatter David Horovitz den anspændte situation og ikke mindst det, han mener er politiets manglende evne til at holde hovedet koldt.

 

Snart slut med test før rejse

Fra og med lørdag den 21. maj vil der ikke længere være krav om coronatest, når man rejser til Israel. Man skal hverken have en test, før man boarder flyet til Israel, eller når man lander i Ben Gurion. Begge dele har ellers været et krav, siden Israel åbnede siden grænser for turister i begyndelsen af året.

 

Iran udnytter russisk tilbagetrækning fra Syrien

Jordans kong Abdullah har udtrykt bekymring over, at Rusland ser ud til at fjerne styrker fra det sydlige Syrien for at indsætte dem i krigen mod Ukraine. Han er bekymret, fordi Iran og deres allierede i området meget vel kan overtage det magtvakuum, som forventes at opstå.

Abdullah kaldte russernes tilstedeværelse for »en kilde til stabilitet«. Han sagde også, at Jordan jævnligt oplever angreb mod landets grænse fra Syrien og sagde, at »vi ved, hvem der står bag« – med henvisning til grupper, som støtter Iran. Det er svært at sige med sikkerhed, hvor stor Ruslands tilbagetrækning fra området er. Men uanset hvad er det dårligt nyt for Israel.

 

Et år siden katastrofen på Meron: Lag B’omer forløb fredeligt

Onsdag aften blev lag b’omer traditionen tro markeret af ultraortodokse jøder på Meronbjerget. Det var her, 45 mennesker sidste år blev mast ihjel.

I år forløb arrangementet fredeligt med deltagelse af »titusindvis« af jøder. Der var også en mindeceremoni, hvor navnene på de 45 ofre blev læst op.

På lag b’omer besøger de ultraortodokse jøder rabbineren Shimon Bar Yochais grav. Han levede i det andet århundrede, og hans lære har haft stor betydning.