Iran truer med angreb: Er nu ”et passende tidspunkt”?

Efter at Israel for en måned siden angreb en iransk militærbase i Syrien, truer Iran med et gengældelsesangreb, som vil komme ”på et passende tidspunkt”. Sådan formulerede chefen for det iranske militær det, da han mandag udtalte sig til iransk tv. Derfor holder Israel lige nu et meget vågent øje med landets nordlige grænse, hvor rygterne går på et muligt iransk missilangreb fra Syrien. Et eventuelt angreb kan også komme fra Libanon, hvor Irans allierede Hizbollah har kontrollen. Hizbollah fik stor fremgang ved søndagens valg i Libanon.

Trods de iranske trusler siger Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman, i dag, at han ikke tror, den anspændte situation vil udvikle sig til en krig. Han tror, at truslerne i stedet har til formål at skabe panik og frygt.

Premierminister Netanyahu deltog mandag i en markering af det israelske militær, IDF’s 70-årsjubilæum. Her sagde han – uden at nævne Iran direkte – at dem, som angriber Israel, vil få konsekvenserne at mærke. Han understregede, at staten Israel ikke kan udslettes – hvilket er Irans erklærede mål.

Baggrunden for de iranske trusler er et angreb på en militærbase i Syrien for en måned siden, hvor mindst syv iranske soldater blev dræbt. Selvom Israel ikke har taget ansvaret, er de færreste i tvivl om, at de stod bag angrebet.

 

Et "passende" tidspunkt?

Hvis Iran rent faktisk har tænkt sig at angribe Israel, er der flere forhold, som gør, at nu – set fra et iransk perspektiv – vil give mening.

Ud over at Israel for en måned siden angreb militærbasen i Syrien, er der optræk til, at USA trækker sig ud af den aftale om Irans atomprogram, som blev indgået i 2015. En aftale, som Netanyahu også er meget kritisk over for. Donald Trump kommer senere i dag med en udmelding om, hvad han vil gøre med atomaftalen.

Næste uges flytning af den amerikanske ambassade kan også ses som et forhold, der giver iranerne endnu en grund til at reagere netop nu, fordi man ser flytning af ambassaden til Jerusalem som en provokation.

Og sidste uges afsløring af, at Israels efterretningstjeneste har haft held til at få fingrene i tusindvis af iranske dokumenter, der dokumenterer deres atomprogram, kan også være med til at provokere iranerne til at handle.

 

Truede med at dræbe Assad

Også den israelske energiminister, Yuval Steinitz, reagerede på de iranske udmeldinger med en trussel mod Syriens præsident, Bashar Al-Assad, fordi det syriske regime tillader Iran at komme tæt på den israelske grænse. ”Israel har ikke involveret sig i den syriske borgerkrig indtil nu. Hvis præsident Assad fortsætter med at tillade Iran at operere  på syrisk territorium, vil Israel dræbe ham og vælte hans regering. Hvis Assad tillader Iran at gøre Syrien til en militærbase, hvorfra de vil angribe os, skal han vide, at det vil blive hans endeligt,” lød den kontante udmelding. Steinitz dramatiske ord blev dog senere afvist af udenrigsminister Lieberman.

 

De næste dage kan blive højdramatiske. Det kan også være, at Iran frygter reaktionen fra Israel og USA så meget, at de i sidste ende vurderer, at nu alligevel ikke er ”et passende tidspunkt”.