Har Israel brug for en ny premierminister?

Hele 47 partier stiller op til valget 9. april. Cirka ti forventes at komme over spærregrænsen på 3,25 procent og dermed få andel i de 120 mandater. Og to partier har en chance for at kunne samle et flertal. Det ene er det nystiftede Blå og Hvid. Hvis de vinder magten, vil den tidligere militærchef Benny Gantz blive premierminister i to et halvt år, hvorefter den politisk mere erfarne Yair Lapid vil overtage posten. Den anden mulighed er »same procedure as last year«: at Likud og Benjamin Netanyahu vinder.       

Meget tyder på, at det bliver tæt mellem de to, når op mod 5,8 millioner stemmeberettigede israelere går til valg. Blå og Hvid står til at få flest mandater, mens Likuds støttepartier til gengæld står til at få flere mandater end Blå og Hvids støttepartier. Men har Israel overhovedet brug for en ny leder? Den israelske befolkning er delt i det spørgsmål. Her er nogle af de argumenter, der ofte bruges i debatten.

 

Der er brug for en ny leder, fordi …

1: Netanyahu har vist, at han sætter egne interesser over landets.

Han skyr ingen midler i kampen for at bevare magten. I forbindelse med anklagerne om korruption har han sat spørgsmålstegn ved både politiets, domstolenes og mediernes legitimitet. Han har undermineret deres troværdighed ved at iscenesætte sig selv som offer for en stor konspiration imod ham. Han har desuden i en stor del af denne valgperiode selv siddet på posten som forsvarsminister og udenrigsminister – samtidig med at han har været premierminister. På grund af egne politiske interesser.

2: Netanyahu er mistænkt for korruption og står til en retssag efter valget

For det første er det et problem at have en statsleder, der er så belastet af mistanke om korruption. Når både politiet og rigsadvokaten efter grundige undersøgelser mener, at der er bevismateriale nok til at rejse tiltale, er sagen så omfattende, at tilliden til Netanyahu og hans moral har lidt et meget alvorligt knæk.

                            

Netanyahu skal fortsætte som leder, fordi …

1: Der er en grund til, at han bliver kaldt »Mr. Security«.

Netanyahu ryster ikke på hånden over for Israels fjender – Iran, Hizbollah og Hamas. Selvom russerne har forsøgt at få ham til at standse de mange militære aktioner mod Iran i Syrien, har Netanyahu holdt fast. Og med stor succes. Med en mere blødsøden premierminister havde iranerne sandsynligvis været tættere på Israels grænse og med flere avancerede våben på lager.

                            

2: Han har styrket Israels internationale forbindelser

Selvom den amerikanske ambassadeflytning i 2018 skyldtes Donald Trump, var det også en lille fjer i Netanyahus hat. Og siden har flere lande ytret ønske om at følge trop. Samtidig har han formået at skabe nye forbindelser til udlandet. For eksempel til mange afrikanske og muslimske lande. I februar åbnede Israel en ambassade i Rwanda, ligesom man for nylig har genetableret diplomatiske forbindelser til Chad.