120 elitesoldater på farlig mission i Syrien
Året begyndte med en opsigtsvækkende offentliggørelse fra Israels luftvåben, IAF, som er en del af Israels hær, IDF.
Onsdag den 1. januar kom det nemlig frem, at 120 elitesoldater fra luftvåbenet 8. september blev fløjet i fire helikoptere til en lokation vest for den syriske by Hama, som ligger cirka 200 km fra Israels nordlige grænse.
Målet var en underjordisk fabrik, som Iran skulle bruge til at producere missiler – dels til Assad-styret, dels til Hizbollah i Libanon. Arbejdet med at etablere fabrikken begyndte angiveligt i 2017 og var færdigt i 2021. De seneste år har der så været andre forberedelser og tests, som skulle gøre fabrikken helt klar til at producere missiler. I september 2024 var den stadig ikke taget endegyldigt i brug af iranerne. Ifølge Israel var det planen, at der på fabrikken skulle produceres op mod 300 avancerede missiler om året.
Israel har i mange år gennemført luftangreb mod iranske mål i Syrien. Iranerne, som var allieret med Assad, har brugt Syrien til at smugle våben og til at udstationere militser – ikke mindst med det mål at true Israel.
Men missilfabrikken var placeret omkring 100 meter under jorden i et bjerglandskab. Det betød, at det ikke kunne lade sig gøre at ødelægge den ved hjælp af luftangreb. Det krævede soldater på landjorden. Og det må man sige, at der var 8. september – hele 120 af slagsen. Ud over de fire helikoptere, som fragtede soldaterne, var adskillige kampfly involveret i missionen, som i de israelske medier bliver betegnet som en af de mest risikable nogensinde. Kampflyenes opgave var blandt andet at ramme de veje, som førte til fabrikken – for på den måde forhindre syriske soldater i at nå frem, når de blev klar over, at fabrikken var under angreb.
En farlig mission
IAF har offentliggjort mange detaljer om det spektakulære angreb – som fandt sted i et område med et meget højt niveau af luftforsvar.
Helikopterne med de 120 soldater fløj over havet op langs kysten og ud for Hama fløj de ind over land og krydsede den syriske kystlinje – hvor der i øvrigt også var russisk militær på det tidspunkt. På samme tid gennemførte IAF luftangreb forskellige steder i Syrien – for at aflede opmærksomheden.
Helikopterne satte 100 soldater af tre forskellige steder ved den underjordiske fabrik, som havde tre indgange. De sidste 20 soldater skulle i aktion, hvis nogen af de 100 kom til skade. Efter 50 minutter lykkedes det nogle af soldaterne at bryde gennem den ene indgang. Ved hjælp af gaffeltrucks kunne de derefter åbne de øvrige to indgange. Hæren vidste, at der var gaffeltrucks på fabrikken, og havde trænet nogle af soldaterne i at bruge dem. Herefter skulle cirka 50 af soldaterne placere sprængstoffer på udstyret i fabrikken. For at kunne gøre det hurtigt havde de i den ene helikopter medbragt en atv (en slags motorcykel), som de kunne køre gennem fabrikken på.
Da den del var klaret, havde soldaterne været på syrisk jord i mere end to timer. Nu kom de fire helikoptere tilbage til opsamlingsstedet – i mellemtiden havde de ventet et sted i nærheden. Og da alle soldater var sikkert tilbage i helikopterne blev der trykket på knappen, og den store nybyggede fabrik og de store mængder udstyr, blev udsat for en kæmpe eksplosion. Soldaterne har senere beskrevet det som et »mini-jordskjælv«. En times tid senere lykkedes det for flere hundrede syriske soldater at komme frem til stedet, men da var det for sent.
Israel og USA har fingeren på aftrækkeren
Angrebet viser, at Israel mener det alvorligt, når de siger, at de vil bekæmpe Iran og deres allierede. Og efter Assad-styrets fald står Iran endnu svagere, end da den israelske mission fandt sted.
Et af de spørgsmål, som melder sig i den forbindelse, er, om Israel har tænkt sig at forsøge at ødelægge de iranske atomanlæg – som også i høj grad er placeret under jorden. Iranerne er angiveligt meget tæt på at have udviklet atomvåben. For nylig kunne mediet Axios berette, at præsident Joe Biden er blevet briefet om muligheden for et angreb på de iranske atomanlæg, hvis Iran kommer for tæt atomvåben, inden Trump bliver præsident 20. januar. Briefingen fandt sted »for flere uger siden«.
Det vidner om, at også USA har fuldt fokus på det iranske atomprogram og forbereder sig på, at et angreb kan blive den eneste måde, hvorpå man kan forhindre Iran i at blive atommagt.