Årsdag for ’Abraham Accords’

I august og september 2020 indgik Israel ved USA’s mellemkomst normaliseringsaftaler med De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain, som blev underskrevet i Washington 15. september 2020.
Det var de første normaliseringer af diplomatiske forbindelser mellem Israel og arabiske lande siden fredsaftalerne med Egypten og Jordan i 1979 og 1994.
 
I månederne efter indgik og Sudan og Marokko lignende aftaler med Israel.
 
Både De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain har nu ambassader i Israel, ligesom Israel har ambassader hos dem, og i august aftalte Israel og Marokko, at deres samarbejde også skal opgraderes med ambassader i løbet af dette efterår.
 
Disse aftaler har stor betydning for økonomi og samarbejde på mange områder mellem landene. Samtidig er de med til at markere en fælles opposition til præstestyret i Iran. Iran er den største trussel mod Israel, og Iran rivaliserer med andre lande i Mellemøsten – især Saudi-Arabien – om magten i den muslimske verden.
 
Det palæstinensiske selvstyre er modstander af aftalerne, da disse lande ikke længere sætter ønsket om en selvstændig palæstinensisk stat højere end ønsket om et godt forhold til Israel. Det letter lidt af presset fra den arabiske verden mod Israel og giver til gengæld et pres på selvstyret. Det kan måske bane vejen for, at selvstyret på sigt ser sig nødsaget til at indgå i reelle forhandlinger med Israel om en fredelig løsning på konflikten.


Israel befinder sig nu i en situation, hvor de er mindre isolerede end tidligere i Mellemøsten, og det positive samarbejde mellem landende kan forhåbentlig bane vej for flere aftaler. Der har flere gange været talt om en aftale med Saudi-Arabien, og også Oman har været nævnt.
 
Kosovo, der også er et muslimsk land, har i foråret åbnet ambassade i Israel – endda i Jerusalem. Dette skete efter Israel havde anerkendt Kosovo som et uafhængigt land.
 
Det var den tidligere amerikanske præsident, Donald Trump, der stod bag aftalerne, der blev indgået sidste år inden præsidentvalget i USA. Ikke mindst præsidentens svigersøn Jared Kushner, var dybt involveret i den diplomatiske indsats.
 
Den nuværende præsident Joe Biden anerkendte i valgkampen de indgåede aftaler. Han har efter indsættelsen som præsident dog tilsyneladende ikke fulgt op på mulighederne ved at søge at udbygge dem eller bidrage til nye aftaler.
 
Der er dog håb at spore nu. Den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken, markerede årsdagen for underskrift af aftalerne ved et virtuelt møde med repræsentanter fra De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain, Marokko og Israel. Blinken gav et løfte om, at USA vil gøre en indsats på tre områder. De vil bidrage til at udbygge samarbejdet, der blev indgået med aftalerne. De vil arbejde for et bedre og dybere samarbejde med Egypten og Jordan. Og så vil de opfordre og opmuntre flere lande til at indgå i ’Abraham-aftalerne’.