Abbas’ beskyldte Israel for »50 holocauster«

»Israel har begået 50 holocauster«. Disse ord blev sagt af den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, da han i sidste uge mødtes med den tyske kansler, Olaf Scholz, i sidstnævntes officielle residens.

Ordene skabte chok og vrede – blandt både tyskere og jøder verden over. Israels premierminister, Yair Lapid, kaldte det »en moralsk forvrængning«, at Abbas på tysk jord beskyldte Israel for at begå holocaust. Han tilføjede, at »historien ikke vil tilgive ham«.

Ordene blev sagt, da Abbas blev spurgt, om han som palæstinensisk leder har tænkt sig at undskylde over for Tyskland og Israel i forbindelse med 50-året for massakren i München i 1972, hvor den palæstinensiske gruppe Sorte September i et terrorangreb dræbte 11 israelske OL-atleter samt en tysk betjent. Der er uenighed om, i hvor høj grad Sorte September var forbundet til Fatah og PLO (som begge har Abbas som leder i dag), men der var helt sikkert en forbindelse. Det har eksempelvis Yasser Arafats sikkerhedschef beskrevet i sin bog »Stateless«.

Ikke blot nægtede Abbas en undskyldning for den grusomme angreb. Han bebrejdede Israel for »50 nedslagtninger, som Israel har begået i palæstinensiske landsbyer (…) 50 massakrer, 50 holocauster.«

 

Kritik af Scholz

Mens den største vrede og forargelse naturligvis er rettet mod den palæstinensiske leder, har der også været en del kritik af Olaf Scholz, som ikke modsagde Abbas i situationen. Den tyske kansler har efterfølgende taget afstand fra Abbas’ kommentar og sagt, at »enhver relativisering af Holocaust er ubærlig og uacceptabel«. Og hans talsmand har undskyld ham med, at pressemødet blev afbrudt kort efter Abbas’ kommentar, og at man tydeligt kunne se på kansleren, at han var utilfreds med det, fordi han gerne ville have modsagt ham.

Ikke desto mindre er episoden sandsynligvis med til at styrke misnøjen med Scholz blandt tyskerne.

I en undersøgelse foretaget af Bild, som blev offentliggjort søndag – altså fem dage efter pressemødet – svarer kun 25 procent af de adspurgte, at Scholz »gør et godt stykke arbejde«. I marts var det 46 procent, der havde den holdning. Tilsvarende er andelen af tyskere, der mener, han udfører sit arbejde »dårligt«, steget fra 39 til 62 procent.

 

Modsagde apartheid-påstand

Scholz nåede faktisk at udtrykke uenighed med Abbas under pressemødet. Ud over holocaust-beskyldningen påstod den palæstinensiske leder også, at Israel er et »apartheid-regime«. Til det sagde kansleren: »Jeg vil sige meget tydeligt, at jeg ikke støtter brugen af ordet apartheid og ikke synes, det korrekt beskriver situationen.« Scholz sagde også, at han ikke mener, at tiden er den rette til at anerkende en palæstinensisk stat.