Afviser FN-rapport om ”bevidste drab på civile” i Gaza

FN’s Menneskerettighedsråd nedsatte for nylig en gruppe, som skulle undersøge ”Israels angreb på civile demonstranter” under demonstrationerne ved Gaza fra 30. marts 2018 til 31. december 2019. Rapporten anklager det israelske militær, IDF, for bevidst at skyde med skarpt mod journalister, sundhedsarbejdere, børn og handicappede – vedvidende, at det var netop den slags personer, de skød mod. Rapporten taler om mulige brud på menneskerettigheder fra de israelske soldater side.

Israel har afvist rapporten og kaldt den useriøs. Udenrigsminister Yisrael Katz brugte formuleringen ”absurd teater”, mens premierminister Netanyahu talte om ”nye højder for hykleri, fordi man er besat af et had til Israel”. Han understreger, at det er terrorgruppen Hamas, som står bag de voldelige demonstrationer: ”Det er Hamas, som affyrer missiler mod israelske borgere (…). Israel vil holde fast i sin ret til at forsvare sig.”

Men rapporten fra det notorisk israelfjendske menneskerettighedsråd påstår altså noget helt andet og nævner næsten ikke Hamas’ rolle i de langvarige uroligheder ved det hegn, der adskiller Israel og Gaza.

Også UN Watch, som er en FN-kritisk NGO, har kigget nærmere på rapporten og opremser adskillige mangler og ukorrekte påstande. Her er et udpluk af de punkter, UN Watch fremhæver:

 

  • Rapporten ignorerer Hamas og deres opildnen og støtte til vold ved grænsen
    UN Watch peger på, at den 22-sider lange rapport kun ganske få steder har korte passager, hvor Hamas kritiseres. Den nævner ikke, at Hamas organiserede demonstrationerne og gjorde, at alle frit kunne gå helt op til hegnet. Ifølge UN Watch var det også Hamas, der skaffede de bomber, som blev brugt mod israelske soldater, samt redskaber til at ødelægge hegnet.
  • Rapporten kalder demonstrationerne ”fredelige” og henviser blandt andet til et opslag på Facebook, hvor en af organisatorerne skriver en meget modsætningsfyldt tekst: ”Hvad hvis 200.000 demonstranter marcherede fredeligt og brød igennem hegnet og gik nogle kilometer ind i det land, der er vores, med et palæstinensisk flag (…) og satte telte op og etablerede en by der?”      
    Demonstranter, der bryder igennem et grænsehegn, er ikke fredelige, påpeger UN Watch.
  • Rappporten udelader Hamas’ opildnen til mord fra Hamas’ ledere. For eksempel Yahya Sinwar, der sagde: ”Vi vil rive deres grænse ned og deres hjerter ud”.
  • Rapporten kalder den første demonstration 30. marts, hvor op mod 30.000 deltog, for ”festlig”. Den nævner ikke noget om, at der blev affyret skud mod IDF-soldater, og at nogle forsøgte at rive hegnet ned. Stenkast og dækafbrændinger bliver i rapporten heller ikke betragtet som voldelig adfærd.
  • Rapportens opgørelse over dræbte et stærkt tvivlsom. Både mht. antal og mht. deres tilhørsforhold. I rapporten påstås det, at 29 ud af (ifølge rapporten) 183 døde palæstinensere tilhørte Hamas. Men det strider imod Hamas’ egen udmelding. Den 14. maj blev 62 palæstinensere dræbt, og ifølge Hamas var 50 af dem medlemmer af gruppen, som kontrollerer Gaza. På det tidspunkt sagde Hamas også, at mere end halvdelen af dem, som på det tidspunkt var dræbt, tilhørte Hamas.
  • Rapporten påstår, at israelske soldater bevidst skød mod børn, sundhedsarbejdere, handicappede og journalister. ”Denne påstand et fuldstændig ubegrundet,” siger UN Watch og henviser blandt andet til, at IDF er kendt for høje moralske standarder og har helt faste retningslinjer, når det gælder affyring af skud, hvilket beskrives nøje på deres hjemmeside. Under demonstrationerne har eksempelvis journalister og sundhedsarbejdere dog befundet sig tæt på hegnet, hvor der ofte har været tæt af røg. Og Israel benægter ikke, at civile har mistet livet i perioden. Men man forklarer det med, at Hamas i mange tilfælde har brugt børn og andre civile som skjold – hvilket Hamas også gjorde under den seneste krig i 2014.
    Faktisk har Israel for nylig igangsat en undersøgelse af 11 tilfælde ved Gazahegnet, hvor man altså vil undersøge 11 palæstinenseres død. Dette vidner også om, at de moralske og etiske standarder er vigtige for IDF.
    I rapporten nævnes blandt andet to eksempler på, at handicappede personer mistede livet. Disse to var døve. Men som UN Watch skriver, fremgår det ikke, hvordan de israelske soldater skulle vide, at de var døve.
  • Rapporten placerer skylden for, at der ikke er forhandlinger mellem Israel og palæstinenserne, udelukkende på Israel. Det er absurd, siger UN Watch, eftersom palæstinenserne har afvist alle fredsforslag og forslag til deling af landet. Senest Ehud Olmerts forslag i 2008.

 

Stor demonstration i Geneve på mandag

På mandag den 18. marts mødes Menneskerettighedsrådet i Geneve, hvor rapporten blandt andet vil blive præsenteret – sammen med andre israelskkritiske rapporter. I den forbindelse har UN Watch arrangeret en stor demonstration foran rådets hovedkvarter i Geneve, hvor man vil vise sin utilfredshed med den antiisraelske agenda.

Danmark blev medlem af rådet 1. januar, og udenrigsminister Anders Samuelsen har kritiseret den israelfjendske holdning af Menneskerettighedsrådet, som blandt andet har (kritik af) Israel som et fast punkt på dagsordenen. Under dette punkt vil Danmark i protest ikke tale.