Atomforhandlinger spidser til: »Kan have bombe om få uger«

Der vil komme en afklaring på atomforhandlingerne med Iran inden for de næste par uger. Det vil blive enten et gennembrud eller et sammenbrud, lyder det blandt andet fra Iranekspert Ali Vaez – og mange andre.

En af de amerikanske forhandlere fortalte i denne uge under et lukket møde til Senatet, at man vurderer, at Iran vil kunne udvikle en bombe i løbet af ganske få uger, hvis de vil. Meldingen skulle have chokeret mange af de amerikanske senatorer.

 

Forskellige perspektiver

Dermed har Iran formentlig Vesten, hvor de ønsker. Under maksimalt pres.

Det er dog forskelligt, hvordan der reageres på den dystre melding. Den demokratiske senator Chris Murphy mener, at amerikanerne straks bør vende tilbage til noget, der minder om den aftale, Obama indgik i 2015. Altså med en omgående opbremsning af det iranske atomprogram i bytte for løftede økonomiske sanktioner. Daryl Kimball fra Arms Control Association er enig med ham og siger, at der ikke er et godt alternativ til den gamle aftale. Der er dog også demokrater, der advarer mod at gå tilbage til den gamle aftale.

Ligeledes er der en del republikanere, der advarer mod det – blandt andet Mark Rubio. »Jeg mener, at den eneste mulige aftale er en dårlig aftale. Og det er det, jeg frygter. At regeringen er så ivrige efter at få en aftale, at de vil indgå en meget farlig en af slagsen,« sagde han til Politico.

Det er begrænset, hvad præsident Joe Bidens regering har udtalt om forhandlingerne. Men fornemmelsen er, at de er villige til at strække sig langt for at nå en aftale. Ikke mindst i lyset af de nye oplysninger om, hvor tæt iranerne er på en bombe.


Natanz-anlægget er et af Irans vigtigste atomanlæg. Her beriges der uran i centrifuger - en central del af processen med at fremstille en atombombe.

Israel frygter aftale

Det er ikke kun USA, der forhandler med Iran. USA forhandler nemlig sammen med Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Rusland og Kina. Heraf er det kun Tyskland, der ikke er permanent medlem af FN’s Sikkerhedsråd.

Netop Tysklands udenrigsminister, Annalena Baerbock, var i denne uge i Israel. Her fortalte både premierminister Bennett og udenrigsminister Lapid hende, at det vil være farligt ikke kun for Israel, men for hele verden at gå tilbage til aftalen fra 2015. De slog på, at Iran som stat støtter terrorgrupper rundtom i verden. Og at der er beviser på, at man ikke kan stole på iranerne. Baerbock sagde dog, at hun mente, at en tilbagevenden vil gøre regionen mere sikker.

Det er svært at spå, men det har længe været den dominerende holdning, at parterne ikke vil nå til enighed om en aftale. Det bliver vi sandsynligvis klogere på inden for en uges tid eller to. For alt tyder på, at øjeblikket er kommet til enten gennembrud eller sammenbrud. Israel – og resten verden – holder vejret i spænding og bekymring.