Bahrain inviterer USA og Israel til workshop – har fredsplan en chance?

Nu begynder der endelig at ske noget, når det gælder den (meget) længe ventede amerikanske plan for en løsning på konflikten mellem Israel og palæstinenserne.

En plan, som de fleste ser som fuldstændig umulig at gennemføre, allerede inden den har set dagens lys. Primært fordi Det Palæstinensiske Selvstyre har afvist at tale med amerikanerne. Og fordi man umuligt kan forestille sig en aftale, som begge parter vil gå med til.

Men måske skal man ikke fuldstændig afskrive, at amerikanerne kan rykke ved et eller andet. Noget tyder nemlig på, at arabiske lande måske er mere åbne over for Trumps ideer.

I hvert fald har amerikanerne valgt at indlede arbejdet med deres plan med en workshop (!). Det bemærkelsesværdige ved denne workshop – ud over at ordet workshop vist aldrig er blevet brugt i forbindelse med konflikten – er, at den skal afholdes i Manama i Bahrain. Et land, som ikke har nogen diplomatisk relation til Israel, og som utvetydigt støtter palæstinensernes sag, har med andre ord valgt at invitere amerikanerne til landet, så de her kan tage hul på det store arbejde. Det er meget bemærkelsesværdigt.

Så er det ganske vist også sådan, at der sandsynligvis ikke kommer til at deltage særligt mange palæstinensere – hvis nogen overhovedet. For nylig sagde en palæstinensisk minister, at ”enhver palæstinenser, som deltager, bliver betragtet som kollaboratør”.

Men Israels finansminister, Moshe Kahlon, forventes at deltage. Det er højst usædvanligt, at et højtstående medlem af den israelske regering inviteres på officielt besøg i et arabisk land.

Bahrains invitation må også ses som en invitation til at normalisere forholdet til Israel. Og hvis det ønske afspejler et generelt ønske i arabiske lande, så er der grund til at tro, at noget kan ske. Det vil muligvis gøre det temmelig svært for de palæstinensiske ledere at blive ved med at afvise det amerikanske initiativ, som de gør i dag.

Samtidig skal det understreges, at det stadig er næsten umuligt at se en endelig aftale blive indgået. Men selvom det ikke sker, kan processen måske ændre på nogle fastlåste mønstre. Som det, der kommer til at ske i slutning af juni i Bahrain. Spørgsmålet er, om Bahrains velvilje kan sprede sig til andre lande i regionen. Eller om dette bare blive en enlig svale, der gav et lille glimt af håb.

 

Deles op i to

Amerikanerne har valgt at dele deres plan op i to dele. En politisk og en økonomisk. Workshoppen i Bahrain kommer til at handle om økonomi. Nærmere betegnet hvordan den palæstinensiske økonomi kan forbedres. Dette må anses for at være den ”lette” del af aftalen.

Hvad den politiske del indeholder, og hvornår (og hvor) den bliver afsløret, vides ikke. Det eneste, som de fleste kan blive enige om, er, at det er umuligt at forestille sig en aftale, som både Israel og palæstinenserne vil skrive under på.

Men nu begynder der da i det mindste at ske noget.