Bekymrende coronaudvikling fortsætter: Israel genindfører restriktioner

De seneste uger har vi her på siden kunnet berette om en markant stigning i antallet af coronasmittede israelere.

Og i løbet af weekenden er den bekymrende udvikling fortsat i samme spor.

Mandag middag kunne Sundhedsministeriet meddele, at man de foregående 24 timer har registreret 492 nye smittetilfælde. Yderligere en person er død med coronavirus, hvilket bringer det israelske dødstal op på 319.

Antallet af israelere, som aktuelt har sygdommen, er nu på cirka 6.500. For få uger siden lå tallet omkring 2.000. 24 ligger lige nu i respirator. Et tal, der er markant højere end for blot få dage siden.

 

Restriktioner bliver genindført

Foruden Sundhedsministeriet, som naturligvis tager sig af den alvorlige situation, har Israel også et såkaldt »coronakabinet«. Det er en gruppe, som består af højtstående ministre fra regeringen – og denne gruppe bestemmer, hvordan Israel skal håndtere krisen. Coronakabinettet mødtes søndag til et møde, som endte uden resultater. Og igen mandag mødtes gruppen for at diskutere den alvorlige situation.

Mandag eftermiddag forlyder det så, at man vil indføre et loft på forsamlinger på 50 personer. Og flere restriktioner forventes at blive offentliggjort i løbet af de kommende dage.

 

Uenighed i coronakabinettet

Unavngivne ministre, som har deltaget i møderne, har lækket informationer til den israelske presse. Og her forlyder det, at der har været og er stor uenighed om tilgangen i kabinettet.

Sundhedsminister Yuli Edelstein (Likud) er en af dem, der er størst fortaler for at genindføre restriktioner. Han er for eksempel fortaler for at sænke loftet for gæster til bryllupper m.v. fra de nuværende 250 til 50. Når det gælder bøn, vil han forbyde fællesbøn indendørs og i samtidig sætte en grænse på 19 personer til fællesbøn udendørs. Stod det til ham, var der indført forbud mod forsamlinger på over 20 personer – en grænse, som altså er sat ved 50.

Ifølge Channel 13 holdt Sundhedsministeriets departementschef, Chezy Levy, mandag en præsentation for coronakabinettet, hvor han kom med en kraftig advarsel: »Hvis den nuværende tendens fortsætter uden drastiske midler, vil vi miste kontrollen med pandemien og hundredvis vil dø.«

Men det er ikke alle i kabinettet, der deler Edelstein og Levys tilgang. For eksempel mener den ultraortodokse indenrigsminister Aryeh Deri, at sundhedsministeren stiller alt for høje krav. Han mener derimod, at israelerne »må lære at leve med virussen«.

Netop Deris bagland, de ultraortodokse, har på mange måder været centrum for udviklingen i Israel. Det er nemlig især i de ultraortodokse byer og kvarterer, at smitten har spredt sig. Også nu er blandt andet byen Bnei Brak et af de steder med flest nye tilfælde. De seneste tre dage er der registreret 60 nye smittede i byen, hvor der bor cirka 185.000.

Der har generelt set været stor modvilje i de ultraortodokse samfund mod at følge de strenge restriktioner. For eksempel har lukningen af toraskoler og synagoger medført protester.