Bin Salman om aftale med Israel: "Hver dag kommer vi tættere på"

Onsdag skete der ting og sager, når det gælder Israels forhold til Saudi-Arabien og muligheden for en normaliseringsaftale mellem de to lande.

Først mødtes Benjamin Netanyahu med Joe Biden i New York i forbindelse med et møde i FN’s Generalforsamling. Og her var Saudi-Arabien øverst på dagsordenen. Det er nemlig USA, der agerer mægler i forsøget på at nå en aftale. Og at bedømme ud fra mødet og de udtalelser, som kom i kølvandet på mødet, er der en positiv stemning i forhandlingerne.

Kort efter Bidens og Netanyahus møde offentliggjorde Fox News dele af et engelsk interview med den saudiske leder Mohammed Bin Salman. Her sagde han blandt andet, at »for hver dag der går, kommer vi tættere på en aftale«.

To af de helt store knaster i forhandlingerne er dels saudiernes ønske om et civilt atomprogram, dels kravet om israelske indrømmelser over for palæstinenserne.

Når det gælder atomspørgsmålet, så har både israelske og amerikanske repræsentanter fortalt til Wall Street Journal, at begge lande ser positivt på muligheden for at etablere et civilt atomprogram i Saudi-Arabien – som USA skal være med til at drive og dermed også have kontrol med. »Vi ser fuldstændig ens på atomspørgsmålet,« lød det fra en anonym israelsk talsperson.

Et sådant program vil dog kræve en meget høj grad af sikkerhed for, at saudierne ikke bruger det til at militære formål – altså udvikling af atomvåben. Og det er stadig usikkert, om der kan stilles en tilfredsstillende sikkerhed for det.

 

Indrømmelser til palæstinenserne

I interviewet med Bin Salman sagde han også, at »spørgsmålet om palæstinenserne er vigtigt for os«. Saudierne kræver altså, at Israel gør nogle indrømmelser. »Vi ønsker at gøre livet lettere for« palæstinenserne, sagde han blandt andet.

Og noget tyder på, at Netanyahu er indstillet på at inddrage forholdet til palæstinenserne i en aftale. En amerikansk talsperson sagde i hvert fald efter onsdagens møde, at »der er en fælles forståelse mellem alle lederne, at denne aftale kræver svære beslutninger. Det inkluderer også Israels premierminister, og det inkluderer også elementer i forholdet mellem Israel og palæstinenserne«.

Det forlyder fra israelsk side, at Netanyahu vil arbejde for at begrænse indrømmelserne, så det kun handler om økonomisk støtte til Det Palæstinensiske Selvstyre og til det palæstinensiske samfund. Ikke konkrete skridt imod en tostatsløsning.

Uanset hvad bliver netop denne del rigtig svær for Netanyahu at få sine støttepartier til at acceptere. De to nationalreligiøse partier, Jødisk Styrke og Religiøs Zionisme, vil helt sikkert ikke give gaver til palæstinenserne for en aftale med Saudi-Arabien. Derfor kan Netanyahu være nødt til at få støtte fra partier i oppositionen. Og det slet ikke afvises, at det så vil føre til, at støttepartierne trækker sig fra regeringssamarbejdet.

Torsdag sagde Israels udenrigsminister, Eli Cohen, at et mere detaljeret udkast til en aftale måske kan være klar allerede i begyndelsen af 2024.