Bombeangreb i Jerusalem: 1 død og 22 såret

Jerusalem er onsdag morgen blevet ramt af et terrorangreb, der indtil videre har kostet en 16-årig yeshiva-elev livet og såret 22 – flere er hårdt såret.

To bomber blev detoneret hhv. klokken 7 og klokken 7.30. Den første eksplosion skete ved et busstoppested i Givat Shaul. Her blev 18 personer såret, heriblandt den 16-årige, som blev erklæret død kort efter på Share Zedek Medical Center.

Cirka en halv time senere blev endnu en bombe detoneret ved et stort kryds i Ramot – der ligesom Givat Shaul ligger i udkanten af Jerusalem. Her blev fem personer lettere såret.

 

Mindelser om den anden intifada

Politiets teori er lige nu, at bomberne lå i tasker og blev detoneret ved hjælp af en fjernbetjening. Meget tyder på, at bomberne indeholdt en masse søm.

Ingen har taget skylden for de to bomber, men både Hamas og Islamisk Jihad har hyldet angrebet.

De seneste måneder har der været mange terrorangreb – men ikke som dette. Det er været knivoverfald og skudangreb – ikke bomber.

Onsdagens angreb bliver da også betragtet som en kraftig eskalering. Det var netop bomber i busser og ved busstoppesteder, der i første halvdel af nullerne – i det, man kalder den anden intifada – ramte mange steder i Jerusalem og kostede mange civile liv. Derfor medfører bombeangrebet naturligvis en frygt for, at Israel står over for en lignende periode. »Dette er en type angreb, vi ikke har set i mange år,« har politichef Kobi Shabtai udtalt.

 

»Israel har mistet sin evne til afskrækkelse«

Der har været mange reaktioner fra både ind- og udland. Mange har tilkendegivet deres væmmelse over angrebet og deres medfølelse med de sårede og pårørende.

Fra det yderligtgående højrefløjsparti Otzma Yehudit lyder budskabet, at angrebet skyldes Israels manglende evne til at bekæmpe terror.

Et par partiets medlemmer, Zvi Fogel, siger, at Israel »har mistet evnen til afskrækkelse« over for terrorister.

Hamas har tilskyndet palæstinesere til at mobilisere sig og begå flere angreb.