Briternes nye leder har kaldt Jerusalem for »historisk hovedstad«

Det er begrænset, hvad Liz Truss nåede at udrette som Storbritanniens premierminister i løbet af sin korte tid på posten. Hun nåede dog at fortælle Israels premierminister, Yair Lapid, at hun ville overveje at flytte den britiske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Noget, som kun fire andre lande har gjort.

 

Mange positive udmeldinger

Derfor er man i Israel spændt på, hvordan hendes afløser, Rishi Sunak, vil stille sig i forhold til Israel og en eventuel ambassadeflytning.

Rishi Sunak betragtes grundlæggende som en meget god ven af Israel. I august talte han til gruppen »Conservative Friends of Israel«, og her sagde han, at Jerusalem »uden tvivl er den historiske hovedstad« i Israel, og at der er »gode grunde« til at flytte ambassaden.  Han tilføjede dog også, at det var ikke let bare at gøre - »ellers ville det allerede være gjort,« lød det.

Ud fra disse udmeldinger er der altså stadig grund til optimisme, hvis man tilhører dem, der håber på endnu en ambassade i Israels hovedstad.

For Israel vil det være en stor og vigtig anerkendelse af Jerusalems status som landets hovedstad, hvis et land som Storbritannien flytter sin ambassade. Grunden til, at de fleste lande ikke vil have ambassade i Jerusalem, er nemlig, at de ikke anerkender byen som hovedstad, fordi de mener, dens status er uafklaret og skal afklares i forbindelse med forhandlinger med palæstinenserne. Det handler især om, at mange mener, at Østjerusalem tilhører palæstinenserne. Efter Seksdageskrigen i 1967 annekterede Israel Østjerusalem, således at hele byen i dag er en del af staten Israel.


Rishi Sunak har udtalt sig positivt om Jerusalem som Israels hovedstad. (Foto: Wikipedia)

Imod boykotbevægelsen

Sunak har også sagt, at han betragter Israel som »en lysende ledestjerne, som giver håb«. Og så har han ytret modstand mod BDS – en bevægelse, der arbejder for boykot af Israel. »Det jødiske samfund har ret til at kritisere dem, som forsøger at skade den eneste jødiske stat i verden,« har han blandt andet skrevet.

I forlængelse heraf har han været en del af det kor, der kræver et opgør med antisemitisme i Storbritannien.

Alt dette bliver dog næppe det første, han skal tage sig af, når han tirsdag formelt udnævnes til premierminister. Det bliver nok nærmere Storbritanniens haltende økonomi.