Britisk pas kalder fødested »De besatte palæstinensiske territorier«

En israelsk kvinde fik noget af en overraskelse, da hun for nylig fik nyt pas. Ayelet Balaban har dobbelt statsborgerskab og skulle have fornyet sit britiske pas.

Hun er født på Hadassah-hospitalet i Jerusalem, hvilket da også fremgik tydeligt af hendes gamle pas, hvor der stod »Jerusalem«. Men da hun fik det nye, var hendes »place of birth« pludselig ændret til »Occ. Palestinian T.« – det vil sige »De besatte palæstinensiske territorier«.

Ayelet Balaban var chokeret og troede, at der måtte være sket en fejl. Men det var der ikke.

Hadassah ligger på Scopusbjerget i Jerusalem, som ikke var en del af det område af Jerusalem (Østjerusalem), som Jordan kontrollerede i perioden 1948-67 – og som nogle i dag vil betegne som »besat område«, selvom Israel har annekteret det. Scopusbjerget var derimod en form for ingenmandsland, som blev kontrolleret af FN i perioden frem mod Seksdageskrigen, hvor Israel tog kontrol over hele Jerusalem.


Hadassah-hospitalet i Israels hovedstad, Jerusalem.

Kan skyldes krigen med Hamas

Balaban spekulerer i, om det britiske paskontor har ændret praksis på grund af krigen mellem Hamas og Israel i maj. I hvert fald ansøgte hun, mens kampene stod på i midten af maj. Hun har oplevet det som meget grænseoverskridende at få et sådant stempel i sit pas. Især oven på konflikten, hvor familiens virksomhed i Ashkelon nær Gaza måtte holde lukket på grund af de mange raketter.

»Vi bor sydpå og arbejder tæt på grænsen til Gaza og havde lige overstået kampene. Efter alt det, hvordan kan man så gøre det her ved mit pas? Det var en meget hård oplevelse,« siger hun.

 

Kontroversielt felt i passet

Også når det gælder borgere, der er født i Jerusalem og har statsborgerskab i både USA og Israel, har der været strid om det felt, hvor ens fødested er angivet.

Nogle har kæmpet en juridisk kamp for at få lov til at skrive »Jerusalem, Israel« i deres amerikanske pas. Men længe har det ikke været muligt. Her har der i stedet stået »Jerusalem«.

En amerikansk lov fra 2002 tillod ellers at tilføje »Israel«, men den blev annulleret af Højesteret i 2005. Sidste år sagde Mike Pompeo, der var udenrigsminister på det tidspunkt, så, at man fremover ville tillade amerikanere med israelsk pas at skrive »Jerusalem, Israel«.

Ayelet Balaban har henvendt sig til den britiske ambassade, som har sagt, at de vil se på sagen.