Chokerende scener fra Bnei Brak: Bus brændt ned og betjente overfaldet

I løbet af weekenden er situationen i flere ultraortodokse byer i Israel eskaleret voldsomt.

Det skyldes, at mange nægter at overholde restriktionerne – for eksempel åbnede flere skoler søndag, selvom det er forbudt.

Det skete blandt andet i byen Bnei Brak. Her ville en gruppe politibetjente håndhæve restriktionerne, men de blev omringet af en stor folkemængde, der chikanerede dem og skubbede og slog dem. På videoklip fra byen kan man se, hvordan betjentene bliver forfulgt og truet. Det kom så vidt, at en betjent følte sig truet på livet og derfor affyrede et advarselsskud op i luften.

Det var ikke kun politiet, der søndag blev udsat for vold og chikane i Bnei Brak. Også journalister fra Channel 13 og Kan blev skubbet rundt og måtte flygte.

 

Slog chauffør og brændte hans bus ned

Det måske mest chokerende skete dog tidligt mandag morgen, hvor en arabisk chauffør netop havde afsluttet sin rute fra Ashdod til Bnei Brak. En stor gruppe ultraortodokse valgte at smadre ruderne på hans bus, hive ham ud af bussen og tæske ham. Så satte de ild på bussen, som brændte fuldstændig ned og desuden kom i karambolage med el-ledninger. Det førte til, at mange ikke havde strøm. Chaufføren nåede at ringe til politiet fra bussen, men de kom ikke frem, før det var for sent.

Han fortæller om en rystende oplevelse: »Jeg er mentalt og fysisk såret. Jeg klarede den kun med nød og næppe. De begyndte at angribe mig med slag og spark og peberspray. Jeg kunne ikke tro, at jeg befandt mig i sådan en situation. (…) 200 lynchede mig, en vanvittig folkemængde,« sagde han til Channel 13.

 

Påstår, det er politiets egen skyld

Spørger man mange af de ultraortodokse ledere, så er det imidlertid ikke Bnei Braks borgere, der overreagerer, når de angriber betjente og journalister og sætter ild til en bus.

Politikere fra det ultraortodokse parti UTJ holdt i weekenden møde med ultraortodokse ledere fra Bnei Brak. Efter det møde sagde byens borgmester, at »det israelske politi er skyld i den katastrofe, der har fundet sted i vores by i flere dage«. Han opfordrede politiet til at forlade byen og anklagede dem for at »provokere«.

Gennem hele coronaperioden har de ultraortodokse ledere været i opposition til regeringens restriktioner, og de har i høj grad følt sig forfulgt af myndighederne. Blandt andet på et tidspunkt, hvor nogle ultraortodokse byer var underlagt strengere restriktioner end andre dele af landet. Det var der dog en god forklaring på, nemlig at smittetallene var markant højere her. Noget, som skyldtes, at mange ultraortodokse ikke overholdt restriktionerne. Rabbinerne har i mange tilfælde modsat sig myndighederne. For eksempel overrabbineren for Vizhnitz, som er en hasidisk retning inden for den ultraortodokse jødedom. Han sagde for nylig, at de ultraortodokse skoler skulle åbne, selvom det er ulovligt. Senere trak han dog udtalelsen tilbage. Mange af dem, der er gået forrest i de voldelige optøjer, tilhører Vizhnitz-retningen.

Udviklingen har øget den kløft, der er mellem de ultraortodokse (som udgør cirka 10 procent af befolkningen) og de mange sekulære israelere, som er godt og grundigt trætte af, at de ikke kan finde ud af at indordne sig.

Scener, som dem israelerne har været vidne til de seneste dage, gør ikke ligefrem det store flertal af israelere venligere stemt over for deres religiøse medborgere.