Da nazisterne ville arrestere de danske jøder, viste befolkningen karakter

I begyndelsen af oktober er det 80 år siden, det store flertal af danske jøder blev reddet til Sverige. Beretningen om, hvordan danskerne organiserede og udførte en så omfattende redningsaktion, er kendt i hele verden. Og som dansker kan man stadig møde taknemmelighed over redningsaktionen.

Et mindretal blev dog arresteret og sendt til arbejdslejren Theresienstadt. Ganske få mistede livet.

 

Læs spændende interviews med dem, der oplevede redningsaktionen

I løbet af årene har vi i Magasinet Ordet & Israel bragt artikler om oktober 1943. Også i det nummer, der bliver sendt ud til vores abonnenter inden for den næste uges tid, sætter vi fokus på de dramatiske dage. Denne gang med fokus på Ordet og Israels stifter Georg Bartholdy, der som præst i Eliaskirken på Vesterbro kom med en stærk offentlig fordømmelse af nazisternes plan om at arrestere alle danske jøder. I anledning af 80-året har vi valgt at bringe denne - og flere andre - artikler her på hjemmesiden.

 

Her finder kan du læse et udvalg af vores artikler om redningen af de danske jøder:

 

  • Interview med Kaja Jørgensen

    Kaja Jørgensen boede i Gilleleje i 1943. Hun fortæller blandt andet om en dag, hvor en stor gruppe jøder flygtede i retning mod hendes hus, og om den familie, de tog sig af. Artiklen er fra juli 2006.


  • Bent Blüdnikow fortæller om sin fars flugt

    Journalist Bent Blüdnikow fortæller i denne artikel om sin fars farlige flugt over Øresund. Den er fra november 2013.


  • Theresienstadt: Destinationen for de få, der blev arresteret

    Hvad skete der med de relativt få danske jøder, som blev taget af nazisterne? Det kan du få indblik i ved at læse denne artikel fra april 2015 - skrevet af Otto Rühl.


  • Interview med Tove Udsholt

    Tove Udholt er født i 1940 og var derfor kun en lille pige, da hendes jødiske mor måtte flygte til Sverige. Imens boede Tove hos en familie i Gilleleje, som tog sig godt af hende. I interviewet fra september 2016 fortæller hun blandt andet, at hendes lyse hår var med til at redde hende. 


  • Georg Bartholdy og protesterklæringen i Eliaskirken

    Her fortæller Ole Andersen om de dramatiske dage i begyndelsen af oktober. Dels om hvordan de danske jøder hørte om nazisternes planer, før de blev forsøgt udført. Dels om den protesterklæring, som blandt andet Georg Bartholdy - en af Ordet og Israels stiftere - læste op i kirken søndag den 3. oktober.

 


En fiskekutter i Gilleleje Havn. Herfra blev næsten 1.300 jøder reddet til Sverige for 80 år siden. (Foto: Ole Andersen)