Det siger medierne om statsministerens tur til Israel

I dag rejser statsminister Mette Frederiksen og hendes østrigske kollega Sebastian Kurz til Israel for at tale med Benjamin Netanyahu om et samarbejde om udvikling og produktion af coronavacciner. Målet er også at lære af de israelske erfaringer, fordi Israel er så langt foran alle andre lande med deres vaccineprogram.

I morges kunne man på Mette Frederiksens Facebook- og Twitter-profil se en selfie fra flyet ledsaget af en tekst, hvor hun blandt andet skriver: »Vi skal tænke frem. Forberede os på potentielle mutationer. For er der én ting, corona har demonstreret, så er det, at vi skal have et stærkere forsvar mod sundhedskriser, som truer vores samfund, sundhed og økonomi. Og det er den primære grund til, at jeg nu er på vej til Israel (…). Israel er lige nu det land i verden, der er absolut længst fremme i forhold til at vaccinere deres befolkning. Jeg ser frem til at lade mig inspirere af mine kollegaer, der gør sig lignende overvejelser.«

 
Mette Frederiksen på vej til Israel for at diskutere coronavacciner. (Foto: Facebook)

Delte meninger om besøget

Besøget nævnes i de fleste danske medier, dog med forskellige vinkler.

Politiken, som tidligere har kritiseret Israel for ikke at give vacciner til palæstinenserne, flytter i dag kritikken, så den handler om, at Frederiksen bliver en brik i Netanyahus valgkamp. Avisen bringer også et debatindlæg af Israels ambassadør Benny Dagan med overskriften »Politikens dækning af Israel er en skændsel«. Her skriver Dagan, at Politiken »ignorerer solide fakta og i stedet offentliggør fejlagtig information, seneste eksempel den vilde påstand om, at ingen palæstinensere er blevet vaccineret«.

Berlingske har blandt andet et interview med Manuel Hassassian, som står i spidsen for den palæstinensiske diplomatiske delegation i Danmark. Han kalder turen til Israel for »ulækker« og mener, at Mette Frederiksen »er selvisk« og »lader palæstinenserne dø af corona«.

Jyllands-Posten har i dag en »JP mener« med overskriften »God rejse til Israel, Mette Frederiksen«. Her beskriver redaktionen det som helt naturligt, at hun vælger at rejse til verdens førende land, når det gælder vaccinationsprogrammer mod corona.

Onsdag skrev Henrik Hoffmann-Hansen fra Kristeligt Dagblad en leder på avisens debatsider under overskriften »Modigt statsministerbesøg i Israel«.

Om debatten om vacciner til palæstinenserne skriver han: »Israel er den seneste tid blevet beskyldt for såkaldt vaccineapartheid, fordi landet sørger for vacciner til israelere i de besatte selvstyreområder på Vestbredden, mens palæstinenserne i de samme områder stort set ikke bliver vaccineret. Det samme gælder det palæstinensiske selvstyreområde i Gaza. Af sociale og helbredsmæssige grunde er det meget problematisk, at så få palæstinensere vaccineres, men som i så mange andre forhold bærer Det Palæstinensiske Selvstyre et stort medansvar for den ringe udbredelse af vacciner. Sundhedsvæsenet har siden Oslo-fredsaftalerne fra midten af halvfemserne været selvstyret ansvar, og dets præsident, Mahmoud Abbas, har på intet tidspunkt bedt om at få leveret vacciner fra Israel.«

I dag bringer Kristeligt Dagblad så en række spørgsmål og svar fra avisens mellemøstkorrespondent, Allan Sørensen. Han slår også fast, at det altså ifølge Osloaftalen er selvstyret, der har ansvaret for sundhedssektoren. Og tilføjer, at aftalen også siger, at de to parter skal samarbejde under en epidemi. I en artikel på tv2.dk siger Allan Sørensen, at både medier og befolkning i Israel ser meget positivt på besøget og samarbejdet.

 

Sådan ser programmet ud

Frederiksen og Kurz forventes at lande i Ben-Gurion Lufthavn klokken 12 dansk tid. To timer senere skal de mødes med Benjamin Netanyahu. Klokken 15 kommer de med en udtalelse, før de taler videre med Netanyahu og nogle embedsfolk. Cirka klokken 16.40 holder Mette Frederiksen så et pressemøde for danske journalister, før turen igen går hjem til Danmark.

Det primære formål er altså at diskutere et fremtidigt og langsigtet samarbejde. Frederiksen har blandt andet nævnt muligheden for en fabrik.

Derudover er der nævnt den mulighed, at Danmark kan købe nogle af Israels doser, men det er slet ikke sikkert, det bliver tilfældet.