Dramatisk optakt til Trumps besøg i Israel

Mandag til tirsdag i næste uge besøger Donald Trump Israel og Vestbredden. Besøget i sig selv tiltrækker sig naturligvis en masse opmærksomhed, fordi Trumps administration vil forsøge at stable fredsforhandlinger på benene mellem de to parter. Det er dog stadig meget uklart, hvad perspektiverne for disse eventuelle forhandlinger er.

Optakten til besøget har været præget af en vis dramatik. I weekenden forargede en repræsentant for Trumpdelegationen israelerne ved at sige, at Grædemuren slet ikke er israelsk område, men hører til Vestbredden. Det skete, da israelske journalister først spurgte, om Netanyahu kunne følges med Trump under den amerikanske præsidents planlagte besøg ved Grædemuren. Her var svaret nej. Da de herefter spurgte, om journalister måtte filme besøget, fik de at vide, at det ”slet ikke er deres område”.

Efterfølgende har Trumps kontor udtalt, at personens kommentar ikke repræsenterer den amerikanske holdning – og da slet ikke præsidentens.

En anden sag, som præger overskrifterne i Israel, er Trumps møde med den russiske udenrigsminister, hvor han gav fortrolige oplysninger. Disse oplysninger kommer angiveligt fra Mossad og omhandler krigen mod Islamisk Stat. Rusland er dog ikke en del af koalitionen mod IS, og derfor har Trumps videregivelse af informationer skabt vrede i Israel. Nogle mener endda, at Trumps ageren har bragt en israelsk spions liv i fare.

Israels ambassadør i USA, Ron Dermer, har været ude og forsøge at lægge en dæmper på gemytterne. Han siger, at der stadig er fuld tillid mellem Israel og USA. En kilde fra det israelske efterretningsvæsen siger dog, at man vil genoverveje, hvilke informationer man deler med USA.

 

Første amerikanske præsident ved Grædemuren

Det mest bemærkelsesværdige ved Trumps besøg er, at han vil besøge Grædemuren i Jerusalems gamle bydel; jødernes hellige sted, hvor de beder. Det er første gang, en siddende præsident besøger muren. De tidligere præsidenter har fravalgt besøg ved Grædemuren, fordi det internationale samfund ikke har anerkendt Jerusalem som Israels hovedstad, og fordi Østjerusalem, som området ved Grædemuren er en del af, af nogle betragtes som besat område. Området har dog været beboet af jøder i årtusinder, men var i perioden 1948-1967 på jordanske hænder.

Derfor er israelerne glade for det signal, som Trump sender ved at besøge stedet – også selvom det bliver uden Benjamin Netanyahus selskab.