Eksperter: Israel er dårligt forberedt på en krise som denne

Israel er et land, der er vant til at håndtere store og pludselige kriser, der truer landets sikkerhed. Men ifølge flere sundhedsfaglige og samfundsfaglige eksperter har landet været dårligt forberedt på en krise som den, landet oplever lige nu med udbruddet af coronavirus. Og måske er det derfor, landet har været nødt til at tage så drastiske skridt så tidligt, som man har gjort.

Dan Ben-David, som er stifter af Shoresh Institut for Socioøkonomisk Forskning, siger, at Israel i årevis har ignoreret sundhedsvæsenet, som ifølge ham længe har trængt til en kraftig opgradering.

”Før udbruddet af pandemien havde Israel den højeste belægning på hospitalerne i de udviklede lande, samtidig med at dødsraten blandt personer med infektioner (…) ikke bare er højere end i alle andre udviklede lande - den er hele 73 procent højere end nummer to på listen,” siger han og konkluderer, at ”vi har lukket landet ned for at håndtere noget, som vi har ignoreret i årtier”.

Problemet handler blandt andet om mangel sengepladser og mangel på uddannet sundhedspersonale. Ifølge Ben-David er Israel tæt på at være det OECD-land med færrest sygeplejersker per indbygger.

Og de læger og sygeplejersker, som er der, mangler i høj grad det rette udstyr. Det siger Zeev Feldman, som er leder af Organisationen for Statsansatte Fysikere i Israel. Han får opbakning fra læge Rey Biton, som siger, at der blandt andet har manglet udstyr, som kan beskytte lægerne mod smitte, når de behandler patienter.

Et af problemerne i Israel er nemlig, at temmelig mange sundhedsansatte er i karantæne – hele 2.600 inklusive 862 læger. 

En anden kritik – også fra Zeev Feldman – går på myndighedernes anvisninger til personalet, som angiveligt ikke siger noget om, hvordan de skal håndtere personer, som klager over symptomer, der kunne tyde på coronavirus.

 
Hadassahospitalet i Jerusalem

Et wakeupcall

Dan Ben-David siger, at dette bør være et wakeupcall for Israel. Det kan godt være, at man er meget dygtig til at tage hurtige beslutninger og sætte ting i værk på meget kort tid. Men coronakrisen kalder på, at man fremover er mere grundig med hensyn til langtidsplanlægningen. Så man er bedre rustet til sundhedskriser som denne, og at man i det hele taget opgraderer sit sundhedsvæsen – det gælder både personale, sengepladser og hospitalsudstyr.

Israel har i skrivende stund 427 registrerede tilfælde af coronavirus. Ingen af dem er døde. Dermed må man også give israelerne, at de ser ud til at have en vis succes med deres skrappe tiltag. Landet var blandt de første til at indføre restriktioner for indrejse til landet. For eksempel skal alle indrejsende gå i 14 dages karantæne.

Regeringen har også givet efterretningstjenesten beføjelse til at indhente data fra folks mobiltelefoner. Data, som skal hjælpe med at opdage, hvem de smittede har været i kontakt med.

Beslutningen har mødt nogen kritik fra folk og grupper, der mener, at privatlivet krænkes. Der har også været en del kritik af, at domstolene er blevet erklæret i undtagelsestilstand – hvilket har medført to måneders udskydelse af retssagen mod premierminister Netanyahu.

Samtidig viser en rundspørge, at der generelt er stor opbakning til regeringens måde at håndtere situationen på.