EU dropper støtte til palæstinensisk NGO: Vil ikke tage afstand fra terrorgrupper

Der var glæde i den israelske regering, da EU for halvanden uge siden for første gang nogensinde valgte at annullere et økonomisk bidrag til en palæstinensisk NGO på baggrund af en særlig klausul.

Israel har ellers været meget kritisk over for EU’s måde at donere penge til palæstinensiske  grupper på.

Gruppen Badil (det fulde navn er Badil Resource Center for Palestinian Residency & Refugee Rights) kan nu vinke farvel til et beløb svarende til cirka 12 millioner kroner fra EU. Bidraget var ellers blevet lovet, og pengene skulle gå til et treårigt projekt kaldet »Mobilisering af retfærdighed i Jerusalem«, som ifølge Badils hjemmeside havde til formål at »styrke palæstinensernes modstandsdygtighed og afsløre israelske menneskerettighedskrænkelser og forbrydelser i Jerusalem«.

 

Nægter at underskrive klausul

Men de mange penge ender alligevel ikke i Badils hænder. Gruppen har nemlig nægtet at underskrive en særlig klausul, som siden 2019 har været en fast del af EU’s kontrakter med NGO’er.

Her står der, at midlerne fra EU ikke må gå til nogen af de organisationer, der står på EU’s terrorliste. Hvilket blandt andet Hamas, Palæstinensisk Islamisk Jihad og PFLP gør.

Badil har nægtet at skrive under på denne klausul. Ifølge deres hjemmesiden er begrundelsen, at klausulen »kriminaliserer den palæstinensiske kamp mod undertrykkelse og kræver, at modtagerne skal screene, hvilket svarer til at agere politi over for befolkningen«. De skriver også, at klausulen strider mod det palæstinensiske folks »kamp for frihed fra israelsk kolonialisme og apartheid«.

 Badil havde foreslået EU en alternativ formulering i stedet for klausulen – en formulering, hvor de ville love ikke at overføre de donerede penge direkte videre til grupperne på listen. Men det afviste EU.

 

Glæde over ny linje

I Israel er der stor tilfredshed med, at EU nu sætter foden ned over for grupper som Badil, der har principper, der gør, at de ikke vil tage afstand fra de palæstinensiske terrorgrupper som Hamas og Islamisk Jihad, der ønsker Israels udslettelse.

Strategiminister Orit Farkash-Hacohen siger, at hun er glad for, at EU på den måde tager afstand fra støtte til terrorgrupper, og at hun er glad for, at EU-borgernes skattepenge ikke går til organisationer med forbindelse til terrorgrupper.

NGO Monitor, som er en NGO, der arbejder for at påvirke EU-landes økonomiske støtte til palæstinensiske organisationer, er også tilfredse med afgørelsen.

Gruppens næstformand siger, at ”der er ikke tvivl om, at grupper som Badil, der ikke blot promoverer antisemitisme og afviser Israel men også nægter at afvise samarbejde med terrorgrupper, ikke har ret til at få støtte fra EU eller andre regeringer”.

 

Indkaldte EU’s ambassadør i Israel

Det er ikke mere end halvanden måned siden, at Israel indkaldte EU’s ambassadør i landet til en samtale. Det skete, kort efter at lederen af EU’s delegation på Vestbredden havde sendt et brev til palæstinensiske grupper, hvor han fortalte dem, at personer, der har forbindelse til eller sympatiserer med en organisation på EU’s terrorliste, ikke nødvendigvis er udelukket fra at få del i støtte fra EU.

EU afviste dog i den forbindelse Israels anklage om, at der ryger støtte til organisationer eller personer, der har forbindelse til organisationer på EU’s liste.

Så om det er påtalen fra Israel, der har gjort en forskel, når det gælder beslutningen om at annullere støtten til Badil, er svært at sige.

Badil er i øvrigt langtfra den eneste palæstinensiske organisation, der ikke vil skrive under på, at støttemidler ikke går til terrorbevægelser. Det gælder angiveligt hele 130 NGO’er.