Europæiske regeringer støtter boykot af Israel

Mange europæiske NGO’er får statsstøtte, som bruges til at boykotte Israel og legitimere terrorangreb mod civile. Det er den barske konklusion i en rapport fra NGO Monitor, som overvåger NGO’er, der får offentlige støttekroner. Det er dog ikke en ny konklusion, for NGO Monitor har i mange tidligere rapporter påpeget det problematiske i, at grupper – som for eksempel Folkekirkens Nødhjælp – aktivt støtter boykot af Israel og i nogle tilfælde bakker op om personer, der eksempelvis ønsker død over jøderne. Det giver rapporten flere eksempler på.

 

Modstandsretorik legitimerer angreb mod civile

»Et antal regeringsstøttede palæstinensiske og europæiske NGO’er manipulerer gentagne gange begrebet menneskerettigheder gennem »modstandsretorik«, hvilket udvisker linjerne mellem vold og ikke-vold (…) og legitimerer angreb mod civile. Nogle af disse grupper har også forbindelse til PFLP, som er på terrorlisten i EU, Canada, USA og Israel.« Sådan lyder en af konklusionerne i den netop offentliggjorte rapport.

NGO Monitor nævner som eksempel den spanske NGO Novact, som i 2015 modtog 1,3 millioner euro i støtte fra den spanske regering, EU og FN til aktiviteter relateret til Mellemøstkonflikten.

Så sent som i februar 2017 inviterede Novact de to palæstinensere Munther Amira og Manal Tamimi til en konference om, hvordan man kan forhindre ekstremistisk vold. Både Amira og Tamimi har ifølge rapporten opfordret til vold og had og hyldet terrorister flere gange. Rapporten påviser for eksempel, at Tamimi i 2015 skrev følgende på Twitter: »Jeg hader Israel, jeg ønsker en tredje intifada snart, og at folk vil rejse sig og dræbe alle de zionistiske bosættere overalt.«

Amira har beskrevet en voldelig demonstration som »en kamp mod nazi-besættelsen«.

Disse to personer valgte den offentligt støttede NGO at invitere til Spanien. Begge blev dog arresteret i lufthavnen. Eksemplet viser meget godt det problem, som ifølge NGO Monitor er meget udbredt blandt europæiske grupper. Mange grupper støtter åbenlyst boykotbevægelsen BDS, som arbejder for en generel boykot af for eksempel israelske kunstnere og professorer. Og ikke nok med det. Ifølge rapporten har mange også forbindelse til terrorbevægelsen PFLP (Populær Front for Befrielsen af Palæstina).

Rapporten nævner også eksempler på ledere af NGO’er, der åbenlyst støtter terrorangreb mod Israel. De kalder dem dog ikke terrorangreb, men derimod »modstand mod besættelsen«. Dermed udviskes linjerne mellem, hvad der er vold og terror, og hvad der er legitim modstandskamp.

 

Danmark også på listen

Danmark nævnes også i rapporten som et af de lande, der støtter NGO’er med forbindelse til PFLP. Danmark støtter også grupperne FIDH og Al-Haq, der nævnes som eksempler.

På NGO Monitors hjemmeside kan man se en oversigt over, hvilke antiisraelske grupper Danmark støtter. Her fremgår det, at »den danske regering støtter adskillige israelske og palæstinensiske NGO’er direkte gennem Danida, den danske ambassade i Tel Aviv (…) og indirekte ved at give til kirkelige grupper og hjælpeorganisationer såsom Folkekirkens Nødhjælp og Oxfam GB. Den danske regering støtter også DanWatch, som er en tydelig supporter af BDS (boykotbevægelsen mod Israel).«

På hjemmesiden kan man se en detaljeret oversigt over, hvad de forskellige danske grupper støtter.

Det er i øvrigt ikke kun europæiske og palæstinensiske NGO’er, rapporten kritiserer, men også venstreorienterede israelske grupper, der taler for boykot og for kamp mod bosættelserne.

NGO Monitor afslutter rapporten med en række anbefalinger til, hvordan man kan forhindre støttekroner til antiisraelske grupper. De handler især om koordinering og samarbejde mellem de israelske politikere og de europæiske, så man kan få et større overblik over, hvad støttekronerne i sidste ende går til.