Farcen fortsætter: Valg 2. marts

På den ene side er det forventet, på den anden side er det ganske grotesk. I går blev der udskrevet valg til afholdelse 2. marts. Det tredje valg i Israel på blot 11 måneder.

De seneste uger er gået med forhandlinger på kryds og tværs. Der har været meget snak om en samlingsregering med både Benny Gantz’ Blå og Hvid og Netanyahus Likud, hvor de to ledere skulle skiftes til at være premierminister. Men Gantz holdt fast i sit valgløfte om, at han ikke vil sidde i regering med Netanyahu, så længe han er under mistanke for korruption. Og det må man sige, at han stadig er, efter at rigsadvokat Avichai Mandelblit har besluttet at rejse tiltale mod ham i hele tre sager.

 

Lille fremgang til Blå og Hvid

Kigger man på meningsmålingerne, er der ikke udsigt til den helt store forandring 2. marts. Blå og Hvid står til en lille fremgang på bekostning af blandt andet det religiøse parti Shas og Forenet Højre – men det er ikke nok til at give Gantz et flertal. Dette hænger nogenlunde sammen med, at hele 41 procent af israelerne mener, at det er Netanyahus skyld, at der endnu ikke er dannet en regering. Kun fem procent placerer skylden på Gantz, mens 26 procent bebrejder Avigdor Lieberman fra Yisrael Beiteinu. Lieberman har ikke villet pege på hverken Gantz eller Netanyahu, men har kun villet støtte en samlingsregering.

I en måling fra 10. december fordeler mandaterne sig således (mandater fra septembervalget i parentes):

  • Blå og Hvid: 37 (33)
  • Likud: 33 (32)
  • Arabisk Fællesliste: 13 (13)
  • Yisrael Beiteinu: 8 (8)
  • Forenet Torajødedom: 7 (7)
  • Shas: 6 (9)
  • Det Nye Højre: 6 (3)
  • Arbejderpartiet: 5 (6)
  • Demokratisk Union: 5 (5)
  • Forenet Højre: 0 (4)

 

Med denne fordeling er det pludselig Gantz, der fører over Netanyahu. Men selv med eventuel støtte fra Arabisk Fællesliste er han kun på 60 mandater. Meget kan selvfølgelig nå at ske de næste måneder.

En afgørende begivenhed i valgkampen kan blive formandsvalget i Likud 26. december. Her forventes det, at Netanyahu vinder, men hvis overraskelsen skulle indtræffe, og Gideon Sa’ar bliver ny formand, kan det ændre noget. I så fald står Likud til et fald til blot 29 mandater. Disse mandater vil dog primært flytte til højrefløjspartierne. Samtidig kan et formandsskifte i Likud betyde, at nogle vælgere rykker fra Blå og Hvid over til Likud. Det kunne være gamle Likudvælgere, som vil vende tilbage, den dag Netanyahu ikke længere er formand.

 

En kattelem til Netanyahu?

Når det gælder Benjamin Netanyahu tales der om den mulighed, at han kan slippe for tiltalen og retssagerne, hvis han til gengæld erkender sin skyld og forlader politik. Præsident Reuven Rivlin har luftet denne tanke, og Avigdor Lieberman har sagt, at han støtter ideen.