Film om spektakulær Mossad-operation mangler dybde

Det store potentiale bliver ikke forløst, men forsvinder i klicheer og manglende dybde. Sådan lyder en del af konklusionen i en anmeldelse af den nye Netflixfilm »The Red Sea Diving Resort«.

Filmen handler om en spektakulær Mossad-operation i begyndelsen af 1980’erne. Her lejede israelske agenter et feriested kaldet Arous Holiday Village på Sudans kyst ud til Det Røde Hav. Sudaneserne troede, at man lejede det ud til schweiziske ejere, men i virkeligheden var det Mossad-agenter, som drev stedet. Og deres mål var ikke at tjene penge. Nej. Deres mål var at hjælpe etiopiske jøder med at flygte til Israel. På grund af borgerkrig var mange etiopiske jøder i de år flygtet til Sudan, hvor de boede i flygtningelejre. Mange ville videre til Israel, men det var ikke let.

Så de israelske undercoveragenter besøgte flygtningelejrene i Sudan og samlede i hemmelighed etiopiske jøder op og kørte dem til Arous Holiday Village. Herfra blev de sejlet i gummibåde ud til israelske skibe, som lå i internationalt farvand – og herfra gik turen op gennem Det Røde Hav til Eilat.

På et tidspunkt var det lige ved at gå galt. Mens en gruppe etiopiere var ved at komme ombord på en gummibåd, begyndte sudanesiske soldater at skyde mod dem. Men så begyndte en af de ansatte på Arous Holiday Village – som i virkeligheden var agent – at råbe: ”Hvad laver I, fjolser. I skyder på turister, som er på vej ud for at natdykke”. Da han truede med at fortælle det til deres overordnede, som han kendte navnet på, undskyldte de sudanesiske soldater. Jøderne blev reddet, men det blev den sidste fragt til havs. Derfra fortsatte de med mindre flyvninger.

Samtidig med alt dette drev de et velfungerende hotel, hvor helt almindelige turister nød afslapning og ferie.

En af hovedpersonerne i aktioner var Gad Shimron, som i 1997 skrev bogen »Mossad Exodus; The Daring Undercover Rescue Of The Lost Jewish Tribe«.

Det er denne bog, som nu danner grundlag for en Holywoodfilm med Chris Evans og Ben Kingsley i hovedrollerne.

 

Potentialet bliver ikke forløst

Men ifølge Ben Sales er filmen en smule skuffende, fordi man ikke rigtig får fortalt historien om de etiopiske jøder og om deres lange rejse til Israel. Skildringen af de israelske agenter får heller ikke ligefrem ros: »De israelske karakterer er slet ikke troværdige. Og man ser slet ikke nok til filmens egentlige hovedpersoner, de etiopiske jøder,” skriver Sales i sin anmeldelse. Han kritiserer også det, at de israelske hovedpersoner taler med enten amerikansk eller britisk accent, og at Ben Kingsley, som er agent, går klædt i jakkesæt. ”Israel er kendt for sin uformelle standard – åben krave, løs T-shirt og den slags,” skriver han. Ud over det er den ifølge Sales ganske forudsigelig og et klassisk eksempel på en Holywoodfilm – uden dybde.

”Forestil jer en film om flygtninge, der fortæller en historie om et lille, historisk samfund, som tvinges til at vandre hundredvis af kilometer gennem ørkenen og gå ombord på en båd, der kan tage dem til det land, de altid har drømt om, men aldrig været i,” lyder det i Sales' efterlysning af dybde. ”En film om etiopiske jøder, der næsten ikke fokusere på etiopiske jøder, er en misset mulighed.”

 

Andre muligheder for israelsk drama

Ud over ”Red Sea Diving Resort” er der på de forskellige streamingtjenester mange israelske serier, som får gode anmeldelser. ”Shtisel”, ”Fauda” og ”When Heroes Fly” er tilgængelige på Netflix og er meget populære.

Har man HBO kan man glæde sig til 12. august, hvor serien ”Our Boys” får premiere. Den handler om de forfærdelige begivenheder, der ledte op til krigen mellem Hamas og Israel i 2014. Tre israelske drenge blev kidnappet og myrdet af Hamas-terrorister. Blot to dage senere fandt man liget af den palæstinensiske teenager Mohammed Abu Khdeir, som var blevet brændt af jødiske terrorister. I serien følger man Shin Bet-agenten Simon, som efterforsker mordet på Abu Khdeir.