Formodet israelsk hackerangreb mod iransk megahavn skabte kaos

Selvom israelerne som regel undlader at kommentere angreb mod Iran, er der en bred opfattelse af, at Israel i hvert fald ofte har en finger med i spillet. For eksempel når iranske militærbaser i Syrien bliver angrebet far luften. De senere år har den israelske regering faktisk opgivet hemmelighedskræmmeriet og i nogle tilfælde sagt, at disse angreb er et led i landets kamp for at forsvare sig mod Iran, der ønsker staten Israel udryddet fra jordens overflade.


Der var trafikkaos i Shahid Rajaee-havnen på grund af et hackerangreb 9. maj. (Foto: FARS News)

Angreb havn som gengæld for angreb mod vandsystem

De seneste uger har krigen dog ikke kun foregået med bombeangreb fra luften, men også i cyberspace.

I slutningen af april forsøgte iranerne at udføre et hackerangreb mod de digitale systemer, der styrer Israels vandforsyning. Angrebet blev i høj grad afværget, selvom nogle af systemerne blev ramt kortvarigt. For eksempel lykkedes det for de iranske hackere at overtage styringen med det computersystem, Israels Vandmyndigheder bruger. De formåede at slette en vis mængde data, inden angrebet blev opdaget. Skaden blev minimeret, forlyder det.

I mandags kunne Washington Post så fortælle, at det ifølge anonyme kilder var Israel, der stod bag et hackerangreb mod den iranske havn Shahid Rajaee. Angrebet fandt sted 9. maj og skulle altså være gengældelse for angrebet mod vandsystemerne. Avisen citerer såkaldte ”officials” fra USA og andre lande. De israelske medier opfatter påstanden som meget troværdig. Og chefen for det israelske militær, Aviv Kochavi, sagde tirsdag, at Israel vil ”bruge forskellige midler” til at bekæmpe sine fjender.

I modsætning til iranernes angreb var det israelske modangreb meget vellykket. Det ramte de computersystemer, der styrer trafikken i havnen, som er Irans største, og som står for mere end halvdelen af landets havneaktivitet. Shahid Rajaee er en strategisk vigtig havn for Iran, fordi den ligger lige ved Hormuzstrædet. Israel har tidligere anklaget Iran for at bruge havnen til militære formål og til at hjælpe terrororganisationerne Hamas og Hizbollah.

Computersystemernes nedbrud resulterede i totalt kaos og trafikpropper. Satellitbilleder har vist en ophobning af containere på kajen og en masse skibe, der lå uden for havnen uden at kunne komme ind og hente eller aflevere deres last.

Iran erkendte senere, at der havde været et angreb, men nedtonede konsekvenserne.

En anonym kilde har fortalt israelske Channel 12, at Israel nu håber, at iranerne ”stopper her”, og siger, at ”iranerne angreb vand-infrastruktur, som ikke forårsagede stor ødelæggelse. Men de overtrådte en rød linje, og Israel var nødt til at svare igen.”

Israel forbereder sig dog på endnu et iransk hackerangreb. Her er man heldigvis godt rustet. Israel er nemlig blandt de førende i verden inden for cybersikkerhed.