Forventer fredsaftale mellem Israel og Saudi-Arabien i nærmeste fremtid

Det er cirka to år siden, Israel indgik de såkaldte Abrahamaftaler med Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater. Siden fulgte lignende aftaler med Marokko og Sudan.

De blev set som en stor sejr for Benjamin Netanyahu – også selvom det i første omgang ikke var nok til at give ham flere år som premierminister.

Nu har han genvundet magten, og ifølge Danny Danon, der er tidligere israelsk FN-ambassadør, har Netanyahu et stort ønske om at indgå flere aftale. For eksempel med Saudi-Arabien. Der er allerede et uofficielt samarbejde med det store sunnimuslimske land.

For nylig deltog Danon i en konference for landene i Abrahamaftalerne. Og i den forbindelse har han udtalt, at han forventer »en aftale mellem Israel og Saudi-Arabien inden for det næste år«, og at »det vil være noget af det første, Netanyahu kigger på«, når han inden længe igen er premierminister. Det baserer han på »samtaler«, lyder det.

En aftale med Saudi-Arabien vil være opsigtsvækkende, fordi det er det største sunnimuslimske land, som på flere måder er centrum for islam. Saudi-Arabien har det til fælles med Israel, at landet også frygter, at det shiamuslimske Iran bliver atommagt.

 

Et flertal i befolkningen er imod aftalerne

Aftalerne, som blev indgået i efteråret 2020, har gavnet landene, ikke mindst økonomisk. Regeringslederne er derfor meget tilfredse. Men det gælder ikke i nær så høj grad befolkningen, hvor der i både Bahrain, Emiraterne og Marokko stadig er et negativt syn på Israel – hvilket i det hele taget er en tendens i arabiske lande, hvor mange støtter palæstinenserne i konflikten med Israel.

Faktisk var der ganske pæn opbakning til aftalerne, lige da de blev indgået. Men det er aftaget, viser tallene.

Washington Institute har lavet en undersøgelse, der viser, at mens 45 procent af Bahrains befolkning var positivt indstillet over for aftalerne i november 2020, så var det i marts 2022 kun 20 procent, der bakkede op.

Den samme udvikling ser man i Emiraterne. I 2020 var 49 procent utilfredse med aftalen. I november 2022 gjaldt det mere end to tredjedele. I Marokko er det ligeledes omkring to ud af tre, der er imod normaliseringsaftalen med Israel.

Som nævnt skyldes det i høj grad konflikten med palæstinenserne. Mange i de arabiske lande ser normalisering med Israel som et svigt over for palæstinenserne, som de støtter.

Under VM i fodbold i Qatar har man set mange marokkanske fans vaje med det palæstinensiske flag.