Hamas vil sætte ild til 10.000 dæk – kan udløse miljøkatastrofe

»Dækdag« bliver dagen i morgen kaldt af Hamas. Terrorgruppen, som kontrollerer Gaza, har sammen med andre palæstinensiske grupper planer om at sætte ild til omkring 10.000 dæk langs grænsen til Israel. På de sociale medier er folk blevet opfordret til at hjælpe med dækindsamlingen ved grænsen. Røgen fra de mange brændende dæk skal skabe en kæmpestor røgsky, som gør, at de israelske soldater og snigskytter ikke kan se demonstranterne.


Denne plakat hænger i Gazastriben.

Samtidig er demonstranterne blevet opfordret til ikke at have tøj på, som gør, at de let kan genkendes – for eksempel tøj, som de også bærer på billeder på sociale medier. De opfordres også til at dække ansigtet, så israelske droner ikke kan identificere dem. Og i en video bliver kvinder opfordret til at tage spejle og lasere med, som de kan bruge til at blænde de israelske soldater på den anden side af hegnet.

I Israel frygter man, at dækkene også vil blive brugt til at ødelægge det sikkerhedshegn, som adskiller palæstinenserne fra israelerne. I fredags, hvor 30.000 demonstrerede, blev brændende dæk rullet hen mod hegnet, og nogle forsøgte på anden vis at ødelægge det.

En anden stor bekymring fra israelsk side er den forurening, som de mange tusind brændende dæk kan forårsage. Derfor har generalmajor Yoav Mordechai sendt et brev til lederen af Verdenssundhedsorganisationen med en bøn om at gøre, hvad de kan for at forhindre en miljøkatastrofe: ”Afbrændingen af så mange dæk vil medføre alvorlig skade på økosystemet i området og vil i alvorlig grad ødelægge liv, flora og beboernes sundhed (…) og føre til voldsom luftforurening,« stod der blandt andet i brevet.

Også Benjamin Netanyahus talsmand, Ofir Gendelman, advarede på Twitter: ”Dette vil betyde, at palæstinensiske marker bliver brændt ned i området, og den tunge røg, toksin og luftforurening vil medføre en enorm miljøkatastrofe for palæstinenserne. Men Hamas er ligeglade. Husk det,” skrev han.

Men det er ikke kun de store miljømæssige konsekvenser, man frygter. Det værst tænkelige scenarie for Israel er, hvis grænsehegnet bliver ødelagt, så de vrede palæstinensere kan gå ind i Israel. Militæret tager den trussel, som Hamasleder Ismail Haniyeh kom med efter fredagens demonstrationer, meget alvorligt. Her sagde han: ”I fredagens march stoppede vi ved grænselinjen, men næste gang ved vi ikke, hvor linjen vil gå.”

 

Egypten holder grænse lukket

Det er ikke kun Israel, som har en grænseblokade til Gaza. Det har Egypten også. Palæstinenserne har bedt landet om at åbne deres grænseovergang ved Rafah, så de sårede kan få behandling på hospitaler uden for Gaza. Men det har Egypten ikke villet. Så når der som forventet bliver endnu flere sårede i morgen, har de udsigt til ikke at kunne få den behandling, de har brug for.

I 2005 rømmede Israel Gazastriben i håb om at få fred i bytte for land. Men sådan er det langtfra gået. I 2007 tog Hamas kontrollen med området, og siden da har jævnligt affyret raketter ind over det sydlige Israel og planlagt terrorangreb.