Hvem og hvor mange blev dræbt 7. oktober?

Vi ved efterhånden rigtig meget om de grusomheder, Hamas-terrorister udførte i Israel 7. oktober. Men der er stadig også en del detaljer, vi ikke kender. De israelske myndigheder er stadig i gang med at danne sig det fulde overblik. Samtidig handler det for mange om, hvem man tror på. For eksempel har der været mange forsøg på at underkende graden af grusomhed begået af Hamas. Også selvom meget af det er dokumenteret med deres egne gopro-kameraer.

I denne artikel får du et overblik over, hvad de israelske myndigheder og de israelske medier indtil nu kan sige om dødstallene. (Tallene stammer fra denne artikel.)

 

1.151 er bekræftet døde

Israelske myndigheder har identificeret 274 døde soldater og 859 døde ikke-soldater, som blev dræbt i Israel 7. oktober. Det sidste tal inkluderer 57 betjente og 38 lokale sikkerhedsfolk. Hvis resten er civile, betyder det, at man har bekræftet 764 dræbte civile.

Ifølge data fra israelske medier – primært mediet Walla – var der 2 spædbørn blandt de dræbte. Derudover var der 12 børn under 10 år og 36 i aldersgruppen 10-19. 25 dræbte var over 80 år. 421 af de dræbte civile var i aldersgruppen 20-40 år ifølge Walla.

Derudover er der nogle, som blev dræbt 7. oktober, men hvis jordiske rester er i Gaza. Myndighederne har sat navn på 15 personer, hvis lig er i Gaza. Israels soldater har desuden fundet ligene af tre personer inde i Gaza og bragt dem tilbage til Israel. Det bringer det samlede antal af personer, som er bekræftet døde af de israelske myndigheder, op på 1.151:

  • 274 soldater dræbt i Israel
  • 859 ikke-soldater dræbt i Israel
  • 15 dræbte, hvis lig er i Gaza
  • 3 dræbte, hvis lig er blevet fundet i Gaza og bragt til Israel

 

Når det gælder gidslerne, mener man, at der er 122 i Gaza (både israelske og udenlandske). Hvor mange af dem, der er i live, vides ikke. Fra fredag den 24. november til torsdag den 31. november blev i alt 109 gidsler løsladt.

Så er der et mindre antal personer, som er savnet, og hvor man stadig ikke ved, om de blev dræbt 7. oktober, eller om de er taget som gidsler. Det gælder 7 israelere samt et ukendt antal udlændinge, skriver The Times of Israel. Deres familie har ikke fået noget svar på, hvor deres kære er.

Endelig er der stadig et ret stort antal lig af dræbte fra 7. oktober, som stadig ikke er identificeret. I midten af november var det omkring 100. Det er uklart, hvorfor disse ikke hører til i den gruppe af personer, hvor man endnu ikke ved, om de er dræbt eller taget som gidsler.


Sikkerhedsmuren mellem Israel og Gaza, som Hamas terrorister brød igennem 7. oktober. (Foto: Moshe Milner/GPO)

 

Medier fortæller om falske vidneudsagn

I dag bringer TV2 en lang artikel om, at der er flere eksempler på, at israelske myndighedspersoner er kommet med forkerte udsagn angående de dræbte. De henviser til en artikel i det israelske medie Haaretz, hvor to journalister har undersøgt flere påstande.

Journalisterne på Haaretz kommer blandt andet frem til, at en person fra redningsvæsnet Zaka har givet forkerte oplysninger om dræbte børn. Zaka har sagt, at det kan skyldes, at deres folk har set ting, som »den menneskelige sjæl ikke kan rumme, samtidig med at de var truet af raketter og skud« meget tæt på, hvor de befandt sig.

Et andet eksempel er en israelsk oberst, der sagde, at han havde set 8 brændte »babyer« i et hus. Men ifølge den israelske hær, IDF, var det, han egentlig ville sige, at der var fundet 8 børnelig i huset. Interviewet foregik på engelsk, og obersten brugte det misvisende ord »babies« om børn, lyder forklaringen. Han var altså i god tro, siger IDF. Men oberstens udsagn blev delt mange steder - blandt andet af premierminister Netanyahus kontor, som også referede til "8 døde spædbørn".

Artiklen i Haaretz har overskriften »Hamas begik veldokumenterede grusomheder, men nogle få falske historier giver benægterne noget at skyde med«.

Historien handler altså ikke om, at Israel systematisk eller omfattende har givet falske oplysninger. Derimod har Israel gjort meget for at dokumentere, hvad der skete 7. oktober. Men der er desværre nogle få eksempler på, at personer har sagt ting, der ikke passede. Og det bruger nogle til at fremstille det, som om man slet ikke kan stole på noget, Israel siger. Disse forkerte udsagn skal naturligvis rettes, og myndighederne bør bestræbe sig endnu mere på kun at fortælle sandheden.

Som nævnt tidligere er det vigtigt at huske, at Israel stadig befinder sig i den fase, hvor man identificerer lig. Mens resten af verden i høj grad er kommet videre fra 7. oktober og nu primært taler om, hvad der sker i Gaza og de civile dødstal er – hvilket selvfølgelig er vigtigt at tale om – så er Israel stadig midt i »oprydningsarbejdet« her knap to måneder efter det grusomme terrorangreb.