Intenst forsøg på at skabe en våbenhvile mellem Hamas og Israel

(Foto: Ruben Bernhard)

Lørdag 30. marts var der stærk bekymring for, at de egyptiske anstrengelser skulle vise sig at være forgæves. Hamas i Gaza havde indkaldt til store demonstrationer langs grænsen til Israel for at markere etårsdagen for begyndelsen på den såkaldte ”March of Return”.
”Tilbagevendelses-marchen” er demonstrationer langs grænsehegnet til Israel for at markere Hamas’ krav om, at palæstinensere skal kunne vende tilbage og overtage det, der i dag er staten Israel.

Siden april 2018 har ”March of Return” især på fredage ført til omfattende protestdemonstrationer langs grænsen. Ofte er demonstranter gået til angreb på israelske soldater på den anden side af hegnet eller har forsøgt at ødelægge hegnet. De israelske myndigheder har frygtet, at det skulle lykkedes tusinder af palæstinensere at bryde gennem hegnet og derpå hærge de nærliggende israelske kibbutzer og bebyggelser eller begå omfattende terrorangreb på civile israelere. Hæren har derfor skudt mod demonstranter, der nærmede sig grænsehegnet, og mange er i det forløbne år blevet dræbt eller såret.

På denne baggrund frygtede mange, at etårsdagen for ”March of Return” i lørdags skulle udvikle sig til et blodigt sammenstød, der ville sætte en stopper for våbenhvileforhandlingerne og i stedet føre til en åben krig mellem Israel og Hamas. Men dagen forløb relativt roligt. Israelske kilder siger, at Hamas satte folk ind for at holde demonstranterne væk fra selve grænsehegnet.

Det har skabt nyt håb om, at der faktisk kan etableres en våbenhvile mellem Hamas og Israel. Israel har lovet mærkbare lettelser for palæstinenserne i Gaza, hvis raketangreb, angreb med brandbomber bundet til balloner og de ugentlige uroligheder langs grænsehegnet indstilles. Hamas er presset af intern utilfredshed i Gaza med den dårlige økonomi. For få uger siden var der protestdemonstrationer mod Hamas-styret.
Om forhandlingerne om en våbenhvile vil lykkes, er endnu uklart. Mandag sagde israelske sikkerhedskilder, at lederen af Islamisk Jihad i Beirut havde givet organisationens militante grupper i Gaza ordre til at gennemføre et stort angreb på Israel for at forhindre en våbenhvileaftale. Nogle iagttagere mener, at en sådan ordre kunne stamme fra Iran, der er modstander af en våbenhvile.