Iran og Israel fører en hemmelig – og knap så hemmelig – krig mod hinanden

Mystiske eksplosioner, cyberangreb på vandforsyningen, natlige bombetogter og frygt for et Hizbollah-angreb. Det er nogle af de iøjnefaldende træk ved Israels forhold til Iran i disse uger.

 Fra grænsen mellem Israel og Syrien

Som om corona-krisen ikke var nok, står Israel i disse uger også over for et yderst anspændt forhold til ærkefjenden Iran. Det giver sig udslag på flere måder.

Siden 25. juni har Iran været ramt af mindst tolv mystiske eksplosioner og brande. Størst opmærksomhed vakte den eksplosion, der 2. juli ødelagde en bygning på atomcentret i Natanz. Nu er brande og tekniske uheld langt fra uhørte i Iran, men antallet af mystiske brande har fået mange til at mene, at Israel og måske USA har stået bag nogle af dem.

Brandene kommer på et tidspunkt, hvor cyberkrigen mellem Iran og Israel i forvejen er optrappet. I april forsøgte Iran angiveligt at hacke den israelske vandforsyning med det formål at forgifte vandet ved at øge mængden af det tilsatte klor. I maj blev Irans største havn ramt af trafikkaos efter et hackerangreb, som ifølge mediernes rygter var udført af Israel.

Først i juli fortalte de israelske medier, at der i den sidste tid er blevet forhindret flere iranske terrorangreb på israelske ambassader rundt om i verden. Kort efter konstaterede en ny tysk efterretningsrapport, at Irans efterretningstjenester spionerer mod israelske, jødiske og proisraelske mål i Tyskland.

De mystiske brande i Iran kommer også samtidig med, at Israel siden april har optrappet bombningerne af iranske stillinger og militsgrupper i Syrien. Eksperter vurderer, at Iran i øjeblikket er så hårdt presset af de amerikanske sanktioner, en dårlig økonomi og corona-krisen, at Israel ønsker at udnytte situationen til at presse landet til at nedtone sin tilstedeværelse i Syrien.Mandag aften i denne uge blev en række iranske mål lige syd for Damaskus bombet af fly, der antageligt var israelske. Den proiranske Hizbollah-milits i Libanon meddelte kort efter, at en af de dræbte i angrebet var et medlem af deres militante gren.

Rapporten om den dræbte Hizbollah-kriger har fået den israelske hær til at sende forstærkninger til grænserne til Libanon og Syrien. Hvis Hizbollah gør, som de plejer, vil der i den nærmeste tid komme et hævnangreb på Israel. Fredag morgen var der skyderi ved grænsen nær druserbyen Majdal Shams på Golan, men rapporter fra området tyder på, at det måske var syriske styrker, der skød mod en israelsk spion-drone, der var sendt ind over grænsen. Hizbollahs hævn lader altså endnu vente på sig.