Irans præsident sætter spørgsmålstegn ved Holocaust

Forud for det 77. møde i FN’s Generalforsamling, som begynder tirsdag den 20. september, har Irans præsident, Ebrahim Raisi, givet et sjældent interview. Han har nemlig talt med det amerikanske medie CBS til programmet »60 minutes«.

Her kommer præsidenten med nogle dybt kontroversielle udtalelser blandt andet om Israel og Anden Verdenskrig.

Det sjældne interview blev foretaget i præsidentens hus i den iranske hovedstad, Teheran. Intervieweren, den 80-årige Lesley Stahl, måtte bære tørklæde under interviewet og var i det hele taget blevet instrueret nøje i, hvordan hun skulle opføre sig og stille spørgsmål.

 

Der er »visse tegn« på, at Holocaust skete

Raisi fik blandt andet spørgsmålet: »Tror du, at Holocaust skete? At seks millioner jøder blev slagtet?« Hertil svarede han: »Historiske begivenheder bør undersøges af forskere og historikere. Der er visse tegn på, at det skete. I så fald bør man tillade, at det undersøges.«

»Så du er ikke sikker på, at det skete?« fulgte Stahl op, hvorefter Raisi ikke benægtede den konklusion. Svaret var på den ene side opsigtsvækkende, fordi en statsleder på den måde sår tvivl om, hvorvidt Holocaust fandt sted, og dermed lukker øjnene for virkeligheden. Samtidig er det langtfra første gang, at en iransk leder har gjort det. Tværtimod er holocaustbenægtelse ret almindeligt i det iranske regime.

Israels premierminister, Yair Lapid, reagerede ved at lægge et opslag på Twitter med en række gruopvækkende billeder fra Anden Verdenskrig og teksten »visse tegn«.

Præsident Isaac Herzog tweetede et billede af holocaustoverlever Dora Eisenbergs arm, hvorpå der er tatoveret et fangernummer. »Hr. Raisi, på mit skrivebord står dette billede. Tallene taler for sig selv,« skrev Herzog.

 Holocaustbenægtelse og forvrængning af Holocaust betragtes som antisemitisme.

Israel er et »falsk regime«

Raisi blev også spurgt, om han støtter Israels ret til at eksistere. Svaret lød: »Det palæstinensiske folk er virkeligheden. Retten tilhører det palæstinensiske folk, som blev tvunget til at forlade deres fædreland. Amerikanerne støtter dette falske regime i at slå rødder og blive etableret.«

Da interviewet kom ind på Israels diplomatiske aftale med Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater, sagde Raisi, at disse to lande et »medskyldige i Israels forbrydelser, når de trykker hånd med det zionistiske regime«.

 

Vil have ham droppet på FN’s Generalforsamling

Som nævnt mødes de 193 lande, som er medlem af FN, i denne uge i New York til den årlige samling.

Raisi har også planlagt at deltage, og Israels FN-ambassadør har sagt, at FN ikke bør give ham en platform. »Det vil være et nyt lavpunkt,« har han sagt.

Yair Lapid tager også turen til New York. Han skal blandt andet mødes med Tyrkiets leder, Erdogan. Det er et tegn på, at forholdet mellem Israel og Tyrkiet fortsat er i bedring. For nylig genoptog de to lande fulde de fulde diplomatiske forbindelser.