Israel afviser at stå bag angreb på hospital i Gaza

Krigen mellem Israel og Hamas består ikke kun af bombardementer og militære angreb. Efter en dødelig eksplosion på Al-Ahli-hospitalet i Gaza City tirsdag aften er der nu også skruet op for informationskrigen.

Hamas og flere muslimske lande mener, at Israel står bag angrebet, som har kostet mange døde. Men Israel siger, at de slet ikke opererede i det område på tidspunktet for eksplosionen. Og de har siden fremlagt forskellig dokumentation for den påstand.

Der er også tvivl om, hvor mange der er døde som følge af angrebet. Først lød det fra Sundhedsministeriet i Gaza – som i øvrigt er drevet af Hamas – at der var 500 døde. Siden har de justeret det til 2-300. Tallet 500 kom da også frem bemærkelsesværdigt kort tid efter eksplosionen. Så hurtigt ville man umuligt kunne nå at tælle så mange døde.

 

Optaget samtale peger på Islamisk Jihad

Tirsdag aften sagde Daniel Hagari (talsmand for Israels hær, IDF), at »en analyse af IDF’s operationelle systemer indikerer, at en ladning raketter affyret af terrorister i Gaza fløj tæt forbi Ahli-hospitalet på det tidspunkt, hvor det blev ramt«. Flere videoer, som er offentliggjort af forskellige kilder, menes at vise affyringen fra Gaza og den efterfølgende eksplosion på hospitalet.

Videoer og anden dokumentation kan ses ved at følge dette link

Det har vist sig, at det ikke var selve hospitalet, som blev ramt, men at eksplosionen skete på en parkeringsplads ved hospitalet.

Israel har onsdag offentliggjort en optagelse af en samtale, som angiveligt fandt sted mellem to Hamas-folk umiddelbart efter eksplosionen. Her siger den ene person, at »vi mener, det kommer fra Islamisk Jihad«.

»Hvad?« spørger den anden.
»De siger, det kommer fra Palæstinensisk Islamisk Jihad,« svares der.
»Er det fra os?«.
»Det ser sådan ud. De siger, at splinterne fra missilerne er lokale splinter – ikke som israelske splinter.« »Hvad siger du?«
Den første person forklarer herefter, at affyringen af missilerne fandt sted på en gravplads lige bag ved hospitalet.

Ud over samtalen har Israel vist video fra parkeringspladsen, hvor raketterne ramte. Daniel Hagari har påpeget, at der ikke er et krater, og at de omkringliggende bygninger ikke har taget skade. Begge dele ville være tilfældet, siger han, hvis det var israelske missiler, der havde ramt.

Daniel Hagari sagde også, at »ifølge vores efterretninger, tjekkede Hamas rygterne og forstod, at det var en Islamisk Jihad-raket, hvor affyringen var gået galt. De besluttede at iværksætte en mediekampagne for at skjule, hvad der virkelig skete. De overdrev også dødstallet.«

Han kritiserede også internationale medier for ukritisk at viderebringe de første informationer fra Hamas, som altså påstod, at Israel stod bag.

Det israelske medie Channel 12 er blandt dem, der har offentliggjort video af eksplosionen. Det er mediets egne optagelser, som viser en affyring af en række raketter fra Gaza og en efterfølgende eksplosion på det sted, hvor hospitalet ligger – som altså er meget tæt på affyringsstedet.

Det vil i så fald langtfra være første gang, at palæstinensiske raketter ikke krydser grænsen til Israel, men lander i Gaza og koster menneskeliv. Israels hær siger, at hele 450 palæstinensiske raketter er landet i Gaza siden 7. oktober. Tidligere har det ofte været mellem 10 og 20 procent af de affyrede raketter, der slet ikke krydser grænsen til Israel.


Illustrativt: En bombe lander i Gaza under Israels krig med Hamas i 2014. (Foto: GPO/Kobi Gideon)

USA stadfæster sin støtte

I dag besøger Joe Biden Israel, og her har han blandt andet sagt, at »ud fra hvad han har set, tyder det på, at det blev gjort af de andre«. Han har også brugt besøget til at slå en tyk streg under USA’s støtte til Israels krig mod Hamas.

Nogle vil tro på Israels forklaring og dokumentation. Andre vil tro på Hamas. Set fra Israels perspektiv er det vigtigste, at de vestlige stater tror på Israel – og indtil videre tyder det på, at Israel lykkes med at overbevise sine allierede om, at de ikke bombede hospitalet. Det er naturligvis vigtigt for Israel at bevare opbakningen fra Vesten til at føre krig mod Hamas.

Hvis det er korrekt, at affyringen skete fra en gravplads tæt på hospitalet, så vidner det også om de palæstinensiske terroristers kyniske strategi. De mål, som Israel bomber, er blandt andet de palæstinensiske affyringsramper. Ved at placere disse ramper tæt på et hospital med flere tusinde civile vælger Islamisk Jihad bevidst at bringe deres egen civilbefolkning i fare.