Israel udbetaler erstatning til palæstinensiske torturofre

Det Palæstinensiske Selvstyre blev i 2018 dømt til at betale en økonomisk erstatning til 52 palæstinensere, som har været fængslet og er blevet tortureret – på grund af mistanke om samarbejde med Israel. Torturen fandt sted i halvfemserne og begyndelsen af nullerne.

Byretten dømte i 2017 Selvstyret skyldig i at have tortureret de 52 palæstinensere. Og året efter kom så dommen om økonomisk kompensation. Men Det Palæstinensiske Selvstyre, som er den øverste palæstinensiske myndighed på Vestbredden, har aldrig udbetalt pengene til ofrene.

Nu har Israel så taget sagen i egen hånd. Det er nemlig sådan, at Israel står for at indsamle og videregive palæstinensiske skattepenge til Selvstyret. Det har man udnyttet og tilbageholdt et beløb, der svarer til det, som tre af de 52 ofre skal have i erstatning. Alt i alt knap fem millioner kroner. Det er første gang, Israel på den måde udbetaler tilbageholdte skattepenge.

De palæstinensiske torturofres advokater glæder sig over udfaldet: »Vi lykønsker staten med indefrysningen af pengene og med at videregive dem til vores klienter. Dette er begyndelsen på en historisk retfærdighed for forfærdelige handlinger udført af Det Palæstinensiske Selvstyre, og vi håber, at retten snart vil tilkende flere millioner shekel i kompensation for andre skader,« siger den ene af de to advokater.

 

Tortureret i kælder – to dræbt

De 52 palæstinensere, som sagen drejer sig om, har alle sagt, at de blev låst inde i kælderen i et detentionscenter drevet af Det Palæstinensiske Selvstyre, og at de her blev tortureret på de mest forfærdelige måder. Et af ofrene har fortalt, at han hver dag ønskede at dø på grund af lidelsen – og at han troede, han ville få ønsket opfyldt, da han blev sat i en elektrisk stol. En anden har fortalt, at han fik stukket et bombebælte i hånden og fik at vide, at han ville blive slået ihjel, hvis ikke han udførte et terrorangreb i Israel. En tredje har fortalt, at han rent faktisk for længe siden forsøgte at udføre et terrorangreb, men at han kort forinden kom til skade i et trafikuheld og kom på et israelsk hospital for at få behandling. Det fik ham til at ændre sit syn på Israel, og han begyndte at samarbejde med Israel for at bekæmpe terror.

To personer blev dræbt i fængslet. Den ene var en agent for Israels efterretningstjeneste Shin Bet. Han blev skudt. I et andet tilfælde blev søsteren til en Shin Bet-agent taget ind i fængslet for at afpresse agenten. Søsteren blev dræbt i fængslet.

Torturen fandt sted i halvfemserne og begyndelsen af nullerne, mens Yasser Arafat var palæstinensisk leder. Langt de fleste slap fri i forbindelse med en stor israelsk militæraktion på Vestbredden i 2002 ned navn Operation Defensive Shield.

 
Yasser Arafat var leder af Det Palæstinensiske Selvstyre, da de 52 ofre blev tortureret. I dag hedder lederen Mahmoud Abbas. (Foto: World Economic Forum)

Et hårdt og ensomt liv mange år efter

Et af de 52 ofre fortalte i 2017 sin historie til The Times of Israel. Det er en hjerteskærende historie om en mand, som efter at være blevet befriet fra fængslet i 2002 har levet et hårdt liv. Som en del af torturen blev han tvangssteriliseret og kan derfor ikke få børn. Det betød, at hans kone ville skilles, da han kom tilbage til Israel. Heller ikke Shin Bet ville hjælpe ham. Han har stadig svært ved at sove om natten og må have fjernsynet tændt. Hans krop er så ødelagt, at han har svært ved at arbejde.

Walid, som han kaldes i artiklen, ønskede at bekæmpe terror, og endte med selv at blive udsat for terror begået af Det Palæstinensiske Selvstyre. Om det er ham eller nogle af de andre, der nu har fået den økonomiske erstatning, vides ikke. Men advokaterne håber, at alle ofrene med tiden vil få den kompensation, som retten har tilkendt dem. Også selvom palæstinenserne ikke vil gøre det selv.