Israel vil åbne grænserne midt under omikron-bølge

I løbet af coronakrisen har Israel i mange tilfælde været de første. De første til at opleve smittebølger og de første til at få givet første, anden og tredje dosis af vaccinen. Ja, og fjerde for den sags skyld. Regeringen har nemlig godkendt, at personer over 60 samt sundhedspersonale kan få fjerde stik.

Men når det gælder omikronvarianten, har israelerne været lidt forsinket i forhold til mange andre lande. Det er nemlig først i løbet af de seneste par uger, at smittetallene er begyndt at stige markant.

Søndag registrerede myndighederne omkring 6.500 nye smittede. Det er en tredobling i forhold til ugen før. Og 1. december var tallet helt nede på under 500.

Der er desværre udsigt til, at smitten vil vokse endnu mere, lyder det fra eksperter. Inden længe forventer man over 20.000 nysmittede hver dag.

Som man også kunne læse i danske medier søndag, udtalte professor Eran Segal, som er en af regeringens coronarådgivere, at han forventer, at hver fjerde israeler vil have været smittet på et tidspunkt under pandemien, når vi når tre-fire uger ind i 2022. Lige nu har cirka 1,4 millioner israelere været smittet, hvilket svarer til cirka 15 procent af befolkningen. Ifølge Segal vil yderligere 10 procent altså blive smittet inden for kort tid.

 

Få tests medfører stort skyggetal

Det er dog ikke sikkert, at de mange smittede vil opdage, at de har corona. Testkapaciteten i landet er nemlig ikke god nok. Lige nu ligger den på 180.000 tests om dagen. Myndighederne mener ganske vist, at de inden længe vil kunne gennemføre 200.000. Men det vil stadig ikke være tilstrækkeligt til, at alle de syge vil blive testet.

Mandag vendte mange skoleelever tilbage til skolebænken. Men en del måtte blive hjemme, fordi ordningen »grønt klasseværelse« er udløbet. Ordningen betød, at børn, der var nære kontakter, godt måtte tage i skole, hvis de havde en negativ test. Også selvom de i øvrigt var i karantæne, når skoledagen var omme.

Det betyder, at de mange børn, som er nærkontakter, lige nu må blive hjemme og deltage i undervisningen online.

 

Snarlig genåbning af grænserne

En af de mest omfattende restriktioner er dog helt klart forbuddet mod, at turister rejser ind i landet. Det trådte i kraft 28. november – blot fire uger efter at det blev hævet.

Til at begynde med gjaldt det kun indtil 13. december. Så blev det forlænget yderligere med nogle uger.

Søndag aften sagde premierminister Naftali Bennett så – en smule overraskende – at han snart vil lempe indrejsereglerne. »Jeg lukkede luftrummet for fem uger siden, og i den kommende uge er det sandsynligt, at luftrummet vil blive genåbnet,« sagde han. Han indrømmede, at det kunne virke modstridende at lempe reglerne, nu hvor smittetallene stiger. Men han sagde, at når smitten er stor i Israel, gør relativt få smittede turister ikke den store forskel.

Og allerede mandag meddelte Sundhedsministeriet så, at man anbefaler en genåbning for turister allerede fra søndag den 9. januar. Kun turister fra såkaldte røde lande vil ikke blive lukket ind. Det forlyder, at beslutningen skal godkendes endeligt i en Knesset-komite, men det lader til at være en formalitet.

Hen over julen skete der faktisk en lille lempelse i rejsereglerne. Mange lande – blandt andet Danmark – blev fjernet fra den røde liste og i stedet sat på den orange liste. Alt tyder dermed på, at danske turister allerede fra på søndag vil kunne rejse ind i Israel. De nærmer omstændigheder - for eksempel karantænekrav og vaccinekrav - er stadig uvisse.