Israels udenrigsminister kalder ny polsk Holocaust-lov »en skændsel«

En ny polsk lov vil forhindre, at overlevende fra Holocaust og ofrenes efterkommere kan få erstatning for tab under Anden Verdenskrig.

Loven fik et klart flertal i det polske underhus i torsdags og skal nu godkendes i Senatet. Loven handler om retten til at kræve erstatning eller tilbagelevering for dem, der under krigen blev berøvet af nazisterne. For nogles vedkommende endte de genstande, som blev taget, i polske kommunisters hænder. Det kommunistiske styre i Polen sluttede for 32 år siden.

Den nye lov vil sætte en deadline på op til 30 år for dem, der enten vil ansøge om erstatning eller anke tidligere afgørelser. Det betyder i praksis, at holocaustoverlevende og ofres efterkommere ikke kan søge om erstatning for tab, der fandt sted under Anden Verdenskrig.

Loven vil ifølge eksperter også få indflydelse på omkring 90 procent af de erstatningssager, som endnu ikke er afgjort.

 

Krise mellem Polen og Israel

Loven har ikke overraskende forværret det i forvejen dårlige forhold mellem de to lande. For tre år siden vedtog den polske regering en lov om, at man ikke må kritisere og anklage den polske stat for forbrydelser begået under krigen. Man må for eksempel ikke tale om »polske dødslejre«. Loven skabte stor forargelse i Israel. Den blev dog dæmpet, da polakkerne fjernede muligheden for at fængsle personer, der måtte ytre sig kritisk om Polens og polakkers handlinger under nazismen.

Udenrigsminister Yair Lapid har kritiseret loven i kraftige vendinger: »Det er en forfærdelig uretfærdighed og en skændsel, som skader rettighederne for de overlevende, deres arvinger og det jødiske samfund i Polen, som har eksisteret i hundredvis af år. Denne lov vil alvorligt skade forholdet mellem de to lande,« har han sagt. Lapid nævnte også, at Polen i 2009 skrev under på den såkaldte Terezin-erklæring, som handler om netop erstatning for mistede ejendele under krigen.

Kritikken preller dog af på den polske premierminister, Mateusz Morawiecki. »Jeg kan kun sige, at så længe jeg er premierminister, vil Polen ikke betale for tyske forbrydelser. Hverken zloty, euro eller dollars.«

Den kommentar reagerede Lapid på ved at sige, at det her på ingen måde handler om penge, og at det er antisemitisk at antyde det: »Vi kæmper for holocaustofrenes minde og for vores folks stolthed, og vi vil ikke tillade noget parlament at vedtage love, som benægter, hvad der skete under Holocaust.«

I Israel opfordrer man kraftigt polakkerne til at fortryde. Loven er som nævnt ikke endeligt vedtaget endnu.