Israelsk journalist i Qatar møder blandede reaktioner

Det er ikke kun israelske fodboldfans, der i disse dage udnytter den sjældne mulighed for at besøge Qatar – et land, som israelere ellers ikke kan rejse til, når der ikke er VM i fodbold.

Også israelske journalister har fundet vej til Doha og omegn. En af dem er Ash Obel fra The Times of Israel. Han har skrevet en artikel, hvor han beretter om, hvordan de mange muslimske fans reagerer, når han fortæller, hvor han kommer fra.

Og det er helt tydeligt, at nogle nægter at tale med ham, fordi han er fra Israel. I en del arabiske lande er der en fjendtlig holdning til Israel, som blandt andet udmønter sig i, at det ikke er velanset at tale med israelske medier. Men Obel har ikke haft ubehagelige oplevelser – folk er blot gået videre.

Og så er der også nogle, der gerne vil tale. Det er især folk fra de lande, der for nylig har indgået diplomatiske aftaler med Israel. Det vidner altså om, at aftalerne rent faktisk gør en stor forskel – også for de pågældende landes befolkning og deres syn på Israel.

 

Saudiaraber: Relation til Israel er godt

Det lykkedes dog også at finde en fan fra et land uden diplomatisk forbindelse til Israel, som gerne ville tale. Nemlig Khalid fra Saudi-Arabien. »Som jeg ser det, er det godt med relationer til Israel. Vi har brug for kommunikation i stedet for distance og had,« sagde han.

Der har længe været rygter om, at Israel og Saudi-Arabien overvejer at indgå en officiel diplomatisk aftale i stil med dem, Israel for nylig har indgået med Bahrain, Emiraterne, Marokko og Sudan. De fleste eksperter er af den overbevisning, at der allerede nu er et uofficielt samarbejde mellem de to lande. Ikke mindst omkring den militære trussel fra Iran.

Også en fan fra Marokko ville gerne tale og sagde, at han »kender mange israelere og ikke har noget problem med dem«.

Der har dog også været oplevelser, hvor arabiske fans har udtrykt vrede mod israelske journalister. På Channel 12 mødte en reporter en gruppe libanesiske fans, som nægtede at tale med ham – og den ene fortalte ham, at »Israel ikke eksisterer«.

 

Ingen varm koshermad

En anden stor VM-historie i Israel handler om muligheden for at få varm koshermad i Qatar. VM-værterne havde lovet, at det ville være en mulighed, men det lader til, at det løfte ikke er blevet holdt. Det har flere jødiske organisationer i hvert fald påstået – og klaget over.

Der findes ganske vist et sted i Doha, hvor man kan købe koshermad. Restauranten (eller »køkkenet«, som det kaldes i israelske medier) er blevet oprettet i forbindelse med VM-slutrunden. Men her kan man kun købe kolde kosherretter. For eksempel bagels, challabrød og hummus. Ham, der driver stedet, vil ikke sige, om det er på grund af et forbud, at der ikke sælges varm mad.

I forlængelse heraf forlyder det også, at Qatar har forbudt jødisk bøn. Jødiske organisationer siger, at de ikke må etablere offentlige steder, hvor jødiske fodboldfans kan komme og bede sammen.