Israelsk vrede over forbud mod at sige »polsk dødslejr«

Det skal være forbudt at give Polen en del af skylden for Holocaust og folkedrabet på jøder i nazisternes koncentrationslejre – hvoraf blandt andet Auschwitz og Treblinka lå i Polen. Det har det polske parlament besluttet, og hvis loven godkendes af landets præsident, træder den i kraft.

I så fald vil det være ulovligt at bruge eksempelvis formuleringen »de polske dødslejre« eller på anden måde antyde, at polakkerne var medskyldige i Holocaust. Overtrædelse kan give fængselsstraf.

Loven har skabt forargelse og vrede i Israel. Her mener man, at loven er et forsøg på at omskrive historien, at den vil gøre det sværere at fastholde det, som skete under Anden Verdenskrig, og at den vil gøre det sværere at fortsætte forskningen i Holocaust. Man mener, at polakkerne mere tænker på deres eget omdømme end på, hvad der rent faktisk skete.

Det er Polens premierminister, Mateusz Morawiecki og hans nationalkonservative parti, Lov og Retfærdighed, der står bag loven. Partiet mener ikke, at Polen havde nogen skyld i Holocaust og vil altså nu ligefrem gøre det ulovligt at udtrykke dette synspunkt.

 

Benægter sandheden

Ifølge blandt andet Yair Lapid, som er leder af det israelske midterparti Yesh Atid, er loven langt ude. »Jeg fordømmer på det kraftigste den nye polske lov, som forsøger at benægte mange polske borgeres involvering i Holocaust,« skrev han på Twitter.

Lapid er selv søn af en Holocaustoverlever. Han skriver videre, at hundredtusindvis af jøder blev dræbt på polsk jord uden overhovedet at have mødt en tysk soldat - »der var polske dødslejre, og det kan ingen lov nogensinde ændre på,« lyder det blandt andet fra den oprørte partileder. I et indlæg til netavisen Times of Israel fortæller han blandt andet om de polske jøder i byen Jedwabne, som i 1941 blev spærret inde i en lade og brændt. »Efter krigen påstod polakkerne, at det var tyskerne, der havde udført massakren, men de jøder, som overlevede, bar vidnesbyrd om sandheden,« skriver han. Også de 880.000 jøder, som døde i Treblinka, nævner Lapid som et eksempel på, at mange polakker var medskyldige.


Yair Lapid på en valgplakat fra 2015. Mange mener, at han er et godt bud på en udfordrer til Netanyahu ved næste valg. (Foto: Ruben Bernhard)

Men der var også polakker, som reddede jøder. 6.706 polakker er blevet anerkendt af Yad Vashem, Holocaustmuseet i Jerusalem, for at have reddet jøder ved at skjule dem eller hjælpe dem med at flygte.

 

I dialog med Israel

Også den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, har fordømt loven. I en telefonsamtale med premierminister Morawiecki aftalte de, at de to lande vil indgå i en dialog om loven. Ifølge en talsperson for den polske regering betyder det dog ikke, at loven vil blive ændret.

For Lapids vedkommende er det venskabet mellem de to lande, som her er på spil. Og dialogen giver han ikke meget for. »Vi forhandler ikke om sandheden (…). I dag har vi et godt forhold til Polen, men når loven når Senatet [hvor den skal godkendes], skal de polske ledere vide, at de sætter vores venskab på spil,« skriver han.

Spørger man Simon Wiesenthal Centret, som forsker i Holocaust, er der heller ikke tvivl om, at polakker hjalp nazisterne. »Alle ved, at mange, mange tusinde polakker dræbte eller forrådte deres jødiske naboer,« siger den respekterede historiker Efraim Zuroff. Han medgiver, at det ikke var den polske stat, der stod bag, men mange polske borgere.

Og netop den forskel ser ud til at være det, de polske ledere vælger at fokusere på. Den polske præsident, Duda, har medgivet, at »der var forskruede personer [polakker], der solgte deres naboer for penge, men det var ikke den polske nation, det var ikke organiseret.«

Det er netop den holdning, der skaber vrede i Israel. Her føler man, at omfanget og konsekvensen af de »forskruede personer« negligeres, selvom deres handlinger kostede mange, mange menneskeliv.