»Israelske partier bør gå efter de 200.000 Jesus-troende vælgere«

I Israel bor der (ifølge allisrael.com) omkring 200.000 mennesker, der tror på Jesus som Messias. Nogle af dem er messianske jøder, andre er kristne arabere.

Men både historisk set og i forbindelse med valget om tre uger er der ingen politiske partier, der særligt henvender sig til denne efterhånden ret store gruppe.

Det undrer Joel Rosenberg sig over. Han står bag nyhedssiden allisrael.com, og i en opinion argumenterer han for, at nogle burde appellere stærkere til de Jesus-troende. Ikke mindst fordi der er politiske tiltag, som ud over at tiltrække disse vælgere kunne gavne Israel økonomisk og internationalt.

 

Rosenbergs forslag til politiske tiltag

De troende israelere adskiller sig selvfølgelig fra hinanden politisk, ligesom resten af befolkningen gør. Så det er ikke sådan, at der er tale om en gruppe, der mere eller mindre har de samme holdninger. Men ifølge Rosenberg er der nogle politiske områder, hvor de troende som gruppe har nogle interesser.

  • Indgåelse af ægteskaber: Hvis man skal indgå et gyldigt ægteskab i Israel, skal det gøres af en ortodoks rabbiner. De fleste troende ville se med glæde på et forslag om at gøre det muligt at indgå ægteskab på andre måder.
  • Mange troende israelere arbejder i turismebranchen, fordi rigtig mange kristne rejser til Israel for at opleve Bibelens land. Derfor er det et stort ønske, at netop denne branche bliver hjulpet godt i gang oven på coronakrisen.
  • Rosenberg nævner også, at mange af de kristne arabere lever i landsbyer, der er blevet nedprioriteret økonomisk. Mange af dem vil måske stemme på et parti, der ønsker at forbedre udviklingen her. Noget, som Netanyahus parti, Likud, faktisk taler meget om i denne valgkamp.

Men der er særligt to større politiske tiltag, som ifølge Rosenberg kunne tiltrække troende vælgere.

For det første mener han, at Israel burde udpege en ambassadør for den kristne verden. Han peger på, at der på verdensplan findes over to milliarder kristne, og at rigtig mange af dem har et særligt forhold til Israel, fordi det er her, de bibelske beretninger fandt sted. Han nævner, at der faktisk er flere kristne end jøder, der besøger Israel. Ja, hele 61 procent af Israels turister er kristne. Derfor ville det give rigtig god mening med en officiel diplomat, der har fokus på de kristne samfund i verden, og som blandt andet kan være med til at fremme kristen turisme i landet.

For det andet – og i forlængelse af det første – foreslår Rosenberg en kommission for religionsfrihed og minoriteter. En sådan kommission skulle blandt andet:

  • Styrke Israels position som et sted i Mellemøsten, hvor folk med forskellige religioner kan leve trygt.
  • Finde løsninger til de udfordringer, som religiøse mindretal står over for.
  • Rapportere til regeringen og premierministeren om status, når det gælder religionsfrihed og religiøse mindretal.


Gravkirken i Jerusalem er et af mange steder, som tiltrækker turister, når Israel ikke er lukket ned.

Der eksisterer allerede en gruppe

I sit indlæg nævner Rosenberg dog ikke, at der allerede findes en gruppe i Knesset ved navn »Knesset Christian Allies Caucus«, som blandt andet arbejder for nogle af de mål, Rosenberg nævner.

Gruppens indflydelse er dog relativt begrænset. En ambassadør eller en kommission for kristne vil derfor være en kraftig opgradering på området.

Men spørgsmålet er, om der er nogle partier eller politikere, der kan eller vil bruge det i deres valgkamp. I så fald er der som nævnt en stor gruppe israelere, som kunne være klar til bakke op i form af et kryds på stemmesedlen.