Kendt palæstinensisk journalist dræbt under israelsk raid i Jenin

Onsdag morgen gennemførte israelske soldater en operation i Jenin, som ligger i den allernordligste del af Vestbredden. Målet var byens flygtningelejr, hvor soldaterne skulle anholde en række personer, som var mistænkt for terroraktivitet.

Inde i lejren blev der imidlertid affyret skud og kastet brandbomber mod soldaterne, som svarede igen ved at åbne ild.

Desværre resulterede ildkampen i, at den palæstinensiske Al-Jazeera-journalist Shirin Abu Aqleh blev ramt og mistede livet. Også en anden journalist blev ramt af skud, men hans tilstand er stabil. Abu Aqleh var en meget kendt journalist i den arabiske verden.

Det palæstinensiske Sundhedsministerium siger, at de to blev ramt af skud fra de israelske soldater – og det samme siger vidner på stedet. Det israelske militær afviser heller ikke, at det kan have været en israelsk kugle, der kostede Abu Aqleh livet. Samtidig udtaler de, at de »undersøger muligheden for, at journalister kan være ramt af palæstinensiske skud«. Også premierminister Naftali Bennett har udtalt, at »ifølge de informationer, vi har samlet, tyder meget på, at bevæbnede palæstinensere var ansvarlige« for journalistens død.

Udenrigsminister Yair Lapid har lagt op til, at Israel og palæstinenserne i fællesskab undersøger, hvad der skete, men det har palæstinenserne indtil videre afvist. Ifølge Israels justitsminister, Gideon Sa’ar, skyldes det, at palæstinenserne »ikke er interesserede i at få sandheden frem«.


Det var her i flygtningelejren i Jenin, at israelske soldater blev mødt at skud og brandbomber. Ildkampen resulterede i, at journalisten Shirin Abu Aqleh fra Al Jazeera blev dræbt. (Foto: Ole Andersen)

Anspændt situation vil eskalere

Uanset hvad der skete, bliver det nok svært at få de to parter til at blive enige om, hvem der skød Abu Aqleh. Og hendes død og den uenighed, den har ført med sig, vil ganske give gøre, at den anspændte situation og konflikten vil eskalere yderligere. Ikke kun palæstinenserne, men også mange arabiske lande, vil se med vrede på Israel, som de altså mener er ansvarlige for den vellidte og kendte journalists død.

De seneste 6-7 uger har der været 5 terrorangreb, som har kostet 19 civile liv. Nogle af angrebene er begået af palæstinensere, andre af arabiske israelere. Derudover har der været adskillige sammenstød mellem israelske sikkerhedsstyrker og palæstinensiske uromagere på Tempelpladsen. Og soldater har gennemført mange operationer, hvor de er blevet angrebet af lokale palæstinensere. Flere potentielle terrorangreb er blevet forhindret. 

Med den tragiske hændelse onsdag morgen vil Israels sikkerhedsberedskab ikke blive mindre i den kommende tid. Man vurderer, at sandsynligheden for flere terrorangreb og mere uro er stor.