Kompliceret venskab med Indien er udtryk for Netanyahu-succes midt i skandaler

Benjamin Netanyahu er vendt hjem til Israel efter at have tilbragt fem dage i Indien sammen med konen, Sara, Indiens premierminister, Narendra Modi og cirka hundrede forretningsfolk. Målet med turen var at ”udvide det strategiske og forretningsmæssige samarbejde” mellem de to lande.

Men det er et venskab, som ikke er helt lige til. Indien, som err det næststørste muslimske land i verden, driver handel for mange penge med Israels største fjende, Iran.  Og da der for nylig blev stemt om en FN-resolution, der fordømmer USA’s anerkendelse af Jerusalem som hovedstad, stemte Indien for. Dette gør forholdet mellem Israel og Indien komplekst, selvom begge statsledere har sagt, at afstemningen i FN ikke påvirker handlen mellem de to lande.

Noget kunne tyde på, at det nuværende gode forhold primært bygger på det personlige forhold mellem Netanyahu og Narendra Modi, som har været ved magten i Indien siden 2014. Dette gør naturligvis forholdet mellem Indien og Israel ganske skrøbeligt. Eksempelvis havde Netanyahu ikke møder med oppositionen i Indien – og han besøgte kun de stater, hvor Modis parti, BJP, har magten. Et andet element, der gør forholdet mellem de to lande besværligt, er, at Israel også har handelsforbindelser til Kina – som ikke har et godt forhold til Indien. Det samme gælder Pakistan, som Israel dog ikke på nuværende tidspunkt har diplomatiske forbindelser til. En tidligere indisk ambassadør i Israel sagde, at det på længere sigt kan skade det indisk-israelske forhold, at Israel ”holder en dør på klem for Pakistan”.

Kort fortalt har Israel og Indien altså forbindelser til hinandens fjender, hvilket komplicerer deres venskab.

Den israelsk-palæstinensiske konflikt har selvfølgelig også en rolle at spille. Eksempelvis valgte nogle af Indiens mest berømte skuespillere at boykotte et arrangement med Netanyahu, fordi de ikke ville mødes med ”en, der besætter palæstinensisk land og dræber ubevæbnede demonstranter”, som en af skuespillerne skrev på Twitter. Og den indiske avis Hindustan Times nævnede ikke ordet ”Israel” i sin business-sektion om det israelske besøg.

De israelske medier har været meget optagede af Netanyahus besøg i Indien, som på mange måder viser, hvad Netanyahu har haft succes med de seneste år. Mens det på de indre linjer knaser en hel del i form af både personlige skandalesager og problemer med at holde sammen på sit regeringsgrundlag, har han i høj grad formået at skabe forbindelser til nye lande. Inden er et eksempel. Saudi-Arabien et andet. Også flere afrikanske lande er på listen over nye og forbedrede venskaber. De nye forretningsmæssige forbindelser danner et godt grundlag for en bredere accept af Israel internationalt, hvilket kan gøre det sværere for palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, at få succes med sin strategi, som lader til at være at opfordre det internationale samfund til at lægge pres på Israel.

 

Ikke den vigtigste allierede

Selvom Netanyahu fik en flot modtagelse i Indien, er der dog forskel på forretningsforbindelser og så rigtig gode venner. En af de sidstnævnte er netop landet i Israel søndag aften – nemlig den amerikanske vicepræsident, Mike Pence. I Ben Gurion-lufthavnen fik han en modtagelse på niveau med et statsoverhoved. Anderledes så det ud i Betlehem, hvor palæstinensere satte ild til billeder af Pence. Det Palæstinensiske Selvstyre har afvist at få besøg af vicepræsidenten, fordi man er vred over anerkendelsen af Jerusalem og ikke længere vil have USA som forhandlingsmægler. Modsat sagde Netanayhu ved Pences ankomst, at Israel ikke kan se sig selv i forhandlinger, som USA ikke er involveret i på et eller andet niveau.

 

»En farlig mand med en messiansk vision«

Mandag eftermiddag holder Pence en tale i det israelske parlament, Knesset. Men det bliver sandsynligvis uden det arabiske parti Fælleslisten i salen. Ayman Odeh, som er et af de mere fremtrædende arabiske Knessetmedlemmer, har nemlig sagt, at partiet vil boykotte Pence. ”Han er en farlig mand med en messiansk vision,” sagde Odeh. Pence er kendt som en evangelikal kristen, og Odeh mener åbenbart, at USA's holdning til Jerusalem bunder i en "messiansk vision", uden at han forklarede dette udtryk nærmere.

At de arabiske Knessetmedlemmer vil boykotte USA, viser med al tydelighed, hvor partiets sympati og interesser ligger. Og det er ikke hos det land, de bor i, og som har givet dem mulighed for at sidde i parlamentet. Deres sympati ligger hos palæstinenserne. At netop sådan et parti kan være repræsenteret i det israelske parlament, viser også, at den palæstinensiske påstand om, at Israel er en apartheidstat, ikke har noget med virkeligheden at gøre.