Konflikt fører til antisemitisme mod armenske jøder

Tusindvis af armeniere i republikken Nagorno-Karabakh flygter lige nu til Armenien, efter at Aserbajdsjan gik militært ind i området og tog kontrollen 19. september.

Men nu har den forfærdelige konflikt også fået konsekvenser for jøder i Armeniens hovedstad, Jerevan. En synagoge i byen er nemlig blevet overhældt med rød maling, og alt tyder på, at den antisemitiske hændelse har forbindelse til konflikten mellem Armenien og Aserbajdsjan.

 

Israelske våben involveret

I proarmenske grupper på nettet har der floreret en tekst – en form for erklæring – der beskylder »den jødiske stat«, Israel, for at være en fjende af Armenien. Det skyldes, at Israel har solgt droner og andre våben til Aserbajdsjan. »Jøderne er fjende af Armenien,« står der blandt andet.

Teksten henviser også til, at en gruppe jødiske rabbinere for nylig underskrev en tekst, der kritiserer Armeniens præsident for at sammenligne Aserbajdsjans behandling af armenierne i Nagorno-Karabakh med nazisternes behandling af jøder under Holocaust. »Hvis jødiske rabbinere i USA og Europa fortsætter med at støtte Alievs regime (Aserbajdssjan, red.), vil vi fortsætte med at brænde deres synagoger i andre lande,« lyder det truende i teksten på sociale medier.

 

Har intet med konflikten at gøre

Pinchas Goldschmidt er leder af Forsamlingen af Europæiske Rabbinere, og han har fordømt hærværket mod de armenske jøder, som der bor flere hundrede af i Jerevan. »Det jødiske samfund i Armenien har ikke noget med konflikten at gøre,« fastslår han.

Desværre er det et velkendt fænomen, at lokale jøder bliver gjort til syndebuk, når nogen er vrede på Israel, som det altså er tilfældet for nogle armeniere.

 

Flydata viser rejseaktivitet mellem Aserbajdsjan og Israel

Mange mener, at der i ugerne op til Aserbajdsjans militære aktion blev fragtet mange våben fra Israel til området tæt på Nagorno-Karabakh. Det bakkes op af flydata.

Den armenske ambassadør i Israel har sagt, at han længe har forsøgt at komme i dialog med Israel.

Israel har et godt forhold til Aserbajdsjan, som også er en strategisk vigtig partner. Dels fordi landet deler Israels fjendskab med Iran, der grænser op til Aserbajdsjan. Dels fordi landet er en vigtig leverandør af olie til Israel.

I juli var Israels forsvarsminister Yoav Gallant i Aserbajdsjan, hvor han roste de to landes militære samarbejde. Israels regering har indtil videre ikke kommenteret kritikken.