Konflikten mellem IDF og ultraortodokse vokser: Soldater fanget i synagoge

Tre IDF-soldater befandt sig onsdag aften i en synagoge i Jerusalems ultraortodokse kvarter Mea Shearim. De var der for at bede. Men besøget i synagogen udviklede sig dramatisk. For pludselig samledes en stor skare af ultraortodokse mænd foran og inde i synagogen. De råbte skældsord såsom »nazister« mod soldaterne, som ikke kunne forlade synagogen på grund af den store, vrede menneskemængde.

 

Kastede med sten og æg

Soldaterne led ingen fysisk overlast, men måtte tilkalde politiet. Da de ankom til synagogen, fik de heller ikke nogen varm modtagelse. De ultraortodokse kastede både sten og æg mod bilen. I sidste ende blev soldaterne kørt væk i sikkerhed.

Denne video viser lidt af den dramatiske situation, som dog ikke er enestående.


Ortodokse jøder demonstrerer i Jerusalem.

Stor vrede mod IDF

De seneste uger har der været flere angreb mod soldater – både verbale og fysiske. Vreden er især rettet mod de ultraortodokse jøder, som gør tjeneste i IDF. Mange ultraortodokse mener ikke, at de skal gøre tjeneste i hæren, men at de i stedet bør gå på yeshiva-skole og læse i Toraen. De mener, at IDF bevidst forsøger at få de ultraortodokse væk fra deres religion og sekularisere dem. For nogle af de virkelig ekstremes vedkommende handler det også om, at de ikke bakker op om staten Israel i det hele taget. For dem symboliserer IDF staten Israel. For en måned siden var der en flyer i omløb, som mere eller mindre direkte opfordrede til at slå de personer ihjel, som forsøger at hverve ultraortodokse til militæret.

 

Undercoverbetjente i Mea Shearim

I begyndelse af juni gennemførte en gruppe betjente en aktion, hvor de klædte sig ud som soldater og gik rundt i Mea Shearim. Da en gruppe ultraortodokse jøder på et tidspunkt begyndte at chikanere dem, arresterede de dem, heriblandt en 13-årig dreng.

Det meget anspændte forhold og de mange uroligheder, som har præget juni, vidner om den kløft, der er i det israelske samfund. En kløft mellem det sekulære samfund, som ønsker en økonomisk og forsvarsmæssig stærk stat, og det ultraortodokse samfund, som er præget af stor arbejdsløshed og fattigdom, fordi de bruger tiden på toraskoler og i synagogen.

I det israelske parlament, Knesset, er der lige nu to ultraortodokse partier: Shas og United Torah Judaism, som har henholdsvis 7 og 6 mandater.