Kort nyt fra ugen, der gik

I løbet af ugen formidler vi nogle af de vigtigste nyheder, der har med Israel at gøre. Og så er der selvfølgelig en masse andre nyheder. Fremover vil vi de fleste fredage bringe et lille udvalg af nogle de øvrige nyheder. 

God fornøjelse - og god weekend!

 

Heftig kritik af kommende Yad Vashem-formand

Michael Melchior tilsluttede sig søndag koret af kritikere, der er imod indstillingen af den højrenationale Effi Eitan til ny formand for holocaustmuseet Yad Vashem.

Premierminister Netanyahu har indstillet Effie Eitam til den prominente rolle. Og det er faldet mange, blandt andet Michael Melchior, for brystet. Eitam tilhører politisk den nationalreligiøse højrefløj, og han har flere gange udtalt sig meget fjendtligt over for både Israels arabiske befolkning og palæstinenserne. I en tale i 2006 sagde han, at Israel skal ”smide næsten alle arabere ud af Judæa og Samaria”, og han har kaldt Israels arabere ”en tikkende bombe under Israels demokrati”.

I en klumme kalder Melchior Yad Vashem ”et helligt sted” og ”et symbol”, der går forrest i kampen mod ”folkemord, etnisk udrensning og antisemitisme”. Eitams anti-arabiske retorik, mener Melchior, er et udtryk for et ønske om etnisk udrensning – altså stik imod det, Yad Vashem symboliserer.

Melchior er langtfra alene med sin holdning. 750 jødiske akademiske ledere og direktører for jødiske museer og holocaustmuseer har skrevet under på en opfordring til at annullere indstillingen af Effie Eitam.

 

Netanyahu i Saudi-Arabien

Søndag besøgte Benjamin Netanyahu Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, hvor han mødtes med kronprins Mohammed Bin Salman. Ifølge talsmænd for den saudiske regering diskuterede de blandt andet truslen fra Iran samt muligheden for at oprette formelle diplomatiske forbindelser. Det er første gang, Netanyahu og Bin Salman mødes.

Det store spørgsmål er, om Saudi-Arabien vil indgå en fredsaftale med Israel i stil med den, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater indgik med Israel tidligere på efteråret.

Den saudiske udenrigsminister sagde dog i forbindelse med Netanyahus besøg, at fred med Israel stadig er på betingelse af, at der først indgås ”en permanent og fuld fredsaftale mellem Israel og palæstinenserne”. Efter besøget forlød det fra israelske kilder, at Saudi-Arabien ikke er klar til en formel aftale med Israel på nuværende tidspunkt.

 

Svensk udenrigsminister kæmper for at forhindre henrettelse

Den svensk-iranske fysiker Ahmadreza Djalali blev i 2016 fængslet i Iran og dømt – blandt andet for spionage mod Israel. Djalali har senere fortalt menneskerettighedsgrupper, at hans tilståelse var givet under tortur og efter trusler mod hans familie.

For nylig blev han flyttet til et andet fængsel, hvilket tyder på, at iranerne snart vil henrette ham. Den svenske udenrigsminister, Ann Linde, har sagt, at Sverige gør alt, hvad de kan for at forhindre dødsdommen i at blive eksekveret.

 

Israel kræver Iran smidt ud af Syrien

I et brev til FN’s Sikkerhedsråd opfordrer Israels FN-ambassadør, Gilad Erdan, rådet til at fordømme placeringen af bomber langs grænsen mellem Golan og Syrien i sidste uge. I brevet kræver han ”den fulde tilbagetrækning af Iran og deres proxy-grupper fra syrisk territorium”. Han gør opmærksom på, at de bomber, som efter iransk ordre for nylig blev placeret langs grænsen, er en overtrædelse af frigørelsesaftalen mellem Israel og Syrien fra 1974. En aftale, der afsluttede Yom Kippur-krigen.

 

Bosætter kører betjent ned

Ifølge en udtalelse fra det israelske politi blev en grænsebetjent kørt ned og såret, da en bosætter på Vestbredden forsøgte at passere en vejspærring ved den ulovlige såkaldte ”outpost” Kumi Ori. Bosætteren modsatte sig efterfølgende anholdelse, mens en gruppe unge radikale bosættere forsøgte at spærre vejen, så politiet ikke kunne føre ham væk.

 

Stor andel af hadforbrydelser er antisemitisme

En ny rapport om hadforbrydelser i Europa, Rusland og Centralasien viser, at cirka 22 procent af de registrerede tilfælde udspringer af antisemitisme. De anvendte data kommer fra regeringer og nationale grupper, der registrerer hadforbrydelser.

Ud af 5954 tilfælde er 1311 antisemitiske – kun overgået af kategorien ”racisme og xenofobi”, som udgør 2371 af tilfældene.