Kort nyt fra ugen, der gik

Amnesty kræver, at Israel skal sørge for vaccine til palæstinensere

Amnesty International kom i denne uge med et krav til Israel om, at landet skal sørge for coronavacciner til palæstinenserne i Gaza og på Vestbredden. Argumentet var, at Israel er en besættelsesmagt og derfor har ansvaret.

Men ansvarsfordelingen mellem de israelske og de palæstinensiske myndigheder (Selvstyret) er beskrevet i Osloaftalen, som de to parter indgik i midten af halvfemserne. Og her fremgår det, at Selvstyret har det sundhedsmæssige ansvar for den palæstinensiske befolkning. Selvstyret har i øvrigt ikke bedt israelerne om hjælp til at få vacciner. Selvstyret har til gengæld sagt, at man forventer at få leveret vacciner fra FN’s program Covax.

 

Israelsk firma leverer vand til Gaza

Det israelske firma Watergen har opfundet en såkaldt atmosfærisk vandgenerator. Den er i stand til ved hjælp af solenergi at trække vand ud af luften. Afhængigt af luftfugtigheden kan en generator producere 5-6.000 liter vand om dagen. Firmaet har leveret to generatorer til Gaza, hvor der er stor mangel på rent drikkevand. To maskiner gør ikke den store forskel, men det viser, at der er en løsning, lyder det fra en af de palæstinensiske ingeniører, der står for driften af dem.

 

Marokko vil tiltrække israelske turister

Den marokkanske turistminister sagde i denne uge, at hun vil »kæmpe hårdt« for at tiltrække israelske turister til landet, nu hvor de to lande har indgået en form for fredsaftale. Hun kan se, at mange israelere rejser til Dubai efter aftalen med Emiraterne. »Jeg er ikke overrasket, men jeg er opsat på at sætte Marokko øverst på listen,« siger hun. I samme ombæring nævner hun, at der arbejdes på at etablere flyruter mellem de to lande. Omkring 700.000 jødiske israelere har marokkanske rødder.

 

Sen reaktion fra Netanyahu, der hylder Trump for fredsarbejde

Flere israelske politikere var hurtigt ude med fordømmelse af begivenhederne i Washington onsdag aften dansk tid, hvor flere hundrede personer angreb parlamentsbygningen, United States Capitol. Premierminister Netanyahu lod først høre fra sig torsdag. Her kaldte han angrebet for »beskæmmende«. I forbindelse med fordømmelsen nævnte han ikke Trump ved navn. Det gjorde han til gengæld senere i samme udtalelse, hvor han hyldede Trump for at have gjort en stor indsats for fred i Mellemøsten i løbet af sin tid som præsident.