Kritisk coronaudvikling i palæstinensiske områder: Op mod 30 procent positive tests

Det går den forkerte vej, når man kigger på smittetallene henholdsvis i Gaza og på Vestbredden. Især når man ser på andelen af positive tests.

I Gaza bor der cirka to millioner mennesker på et meget lille område. Her er i alt 15.457 personer i skrivende stund testet positive siden foråret. 69 personer er døde med corona Det er i sig selv ikke så mange set i forhold til de fleste andre steder. Faktisk meget få. Der er dog stor usikkerhed forbundet med tallene, og det er sandsynligt, at mange flere er og har været smittede eller er døde med sygdommen.

I weekenden blev det højeste antal smittede på et døgn registreret i Gaza, nemlig 890. Det svarede til hele 30 procent af de gennemførte tests. Det har fået myndighederne til at advare om, at smitten meget vel kan komme helt ud af kontrol, hvis den ikke allerede er det. Situationen er alvorlig, fordi der i Gaza er meget få ressourcer til at behandle folk. Både hospitalsudstyr og medicin er en mangelvare. Derudover bor folk meget, meget tæt, ikke mindst i flygtningelejrene.

Det er terrorgruppen Hamas, som har ansvaret i Gaza. Og Hamas’ informationsminister sagde for nylig, at man overvejer at genindføre en total nedlukning i området. Det indebærer blandt andet udgangsforbud om aftenen og natten samt krav om, at butikker skal lukke senest kl. 17.

 

Stigende smittetal på Vestbredden medfører udgangsforbud

Også på Vestbredden er der sket en udvikling den seneste uges tid, som har fået myndighederne til at reagere. De seneste måneder har det daglige smittetal blandt palæstinensere på Vestbredden ligget mellem 400 og 500. Men mandag i denne uge blev der registreret næsten 900 smittede. Blandt andet i Betlehem er der mange tilfælde af corona.

Bekymringen bliver endnu større, når man sammenholdet tallet med antallet af udførte tests. Mandagens smittetal svarer nemlig til, at knap hver fjerde test er positiv, lyder det fra en talsmand fra de palæstinensiske sundhedsmyndigheder.

Det Palæstinensiske Selvstyre har reageret ved at indføre udgangsforbud om aftenen og natten. Det træder dog først i kraft søndag aften. Det er sat til i første omgang at vare 14 dage.

 

Også kritisk udvikling i Israel

Smittetallene er nogle helt andre i Israel, hvor testkapaciteten er markant større. Men også her er der sket en negativ udvikling den seneste uges tid. Og det sker i en fase, hvor Israel er i gang med en genåbning efter nedlukning nummer 2, som trådte i kraft 18. september. En genåbning, som umiddelbart ser ud til at fortsætte trods smitteudviklingen.

Den seneste uge er der gennemsnitligt blevet gennemført cirka 750 positive tests om dagen. Det er det højeste i cirka en måned og svarer til lidt over 2 procent af testene. Det er dog noget færre end i sensommeren, hvor flere tusinde dagligt blev testet positive.

Dermed er den gode udvikling, som nedlukningen i september har medført, desværre stoppet. Og derfor er der da også mange, der mener, at genåbningen, som sker i flere faser, bør bremses eller rulles tilbage.

Men søndag sagde premierminister Netanyahu, at de forskellige klassetrin, som endnu er hjemsendt, vil blive sendt i skole som planlagt. Det vil sige i løbet af de næste par uger. Lige nu er det kun elever til og med 4. klasse, der går i skole.

Flere er bekymrede for, at regeringen på den måde er ved at begå den samme fejl som i foråret, hvor en alt for hurtig genåbning medførte en voldsom bølge 2. Denne genåbning har været markant langsommere, men spørgsmålet er nu, om man i stedet for at fortsætte den stille genåbning bør lukke en anelse ned igen.