Lokalvalg: Overraskelse i Jerusalem og sejr for messianske jøder i Arad

I går gik israelerne til valg. I 251 byer og regioner skulle der stemmes om, hvilke personer der i de kommende år skal sidde i de israelske byråd, og hvem der skal være borgmester rundtom i landet. I år havde Indenrigsministeriet besluttet, at alle israelere havde fri, så de havde bedre tid til at gå til stemmeurnerne. I de første timer så det ud til, at dette ville give en markant fremgang mht. valgdeltagelse. Men i sidste ende blev fremgangen blot på fem procent – så den samlede deltagelse endte på 57 procent. I Tel Aviv og Jaffa var den på 44 procent. Og i hovedstaden, Jerusalem, deltog cirka 35 procent – 51 procent, hvis man fraregner de arabiske borgere, hvoraf langt de fleste boykotter valget.

 
Jerusalem har længe været præget af valgplakater. (Foto: Ruben)

Favoritten faldt

Netop i Jerusalem var der stor spænding om, hvem der skal overtage posten efter Likud-borgmesteren Nir Barkat.

Favoritten var den erfarne Ze’ev Elkin, som lige nu er såkaldt ”minister for Jerusalem-anliggender”. Han havde støtte fra premierminister Netanyahu og den afgående borgmester, Barkat. Men han fik kun tredjeflest stemmer og blev slået af den 35-årige Ofer Berkovitch, som står i spidsen for partiet Hitorerut Jerusalem (Vågn op, Jerusalem), samt forretningsmanden Moshe Lion, der trækker mange stemmer fra de ultraortodokse og blandt andet støttes af det ultraortodokse parti Shas.

Berkovitch og Lion fik henholdsvis 29 og 30 procent af stemmerne, mens Elkin skuffende måtte nøjes med 19 procent. De to skal derfor ud i en ny valgrunde, som afholdes 13. november. Der kræves 40 procent i første valgrunde for at blive borgmester.

 

Stabilitet i Tel Aviv

Ron Huldai fra Arbejderpartiet (som er en del af Den Zionistiske Union) genvandt ikke overraskende borgmesterposten i Tel Aviv. Dermed kan den 74-årige påbegynde sin femte periode i borgmesterstolen, hvor han har siddet siden 1998. Ifølge israelsk lov er dette hans sidste periode. Dermed slutter en lang æra senest i 2023.

 

Første kvinde i Haifa

I Israels tredjestørste by, Haifa, var der vagtskifte for første gang i 15 år. Og ikke nok med det. Byen har også fået sin første kvindelige borgmester i form af Einat Kalish Rotem fra Arbejderpartiet. Det var ellers tæt på, at Rotem slet ikke fik lov at stille op, fordi Arbejderpartiet imod reglerne havde opstillet både hende og en anden kandidat til borgmesterposten. 22. oktober besluttede Højesteret dog, at hun godt måtte stille op. Rotem blev noget bemærkelsesværdigt støttet af byens ultraortodokse, som gerne ville af med Yona Yahav fra midterpartiet Kulanu.

 

Drama i de mindre byer

I byen Beit Shemesh er det stadig ikke afgjort, hvem der skal være byens borgmester. Da 99 procent af stemmerne var talt, førte den ultraortodokse favorit Moshe Abutbul med sølle 250 stemmer over Aliza Bloch. Nu venter man i spænding, mens stemmer fra soldater, handicappede og fængslede bliver talt op.

Der er også fortsat spænding i Katzrin i Golan, hvor den siddende såkaldte byrådsleder fra det nationalistiske parti Yisrael Beiteinu muligvis bliver vippet af pinden af den etiopiske kvinde Vicki Badrian, der kun er bagud med 46 stemmer, inden brevstemmerne er talt.

 

Vigtig sejr for de messianske jøder i Arad

I Arad stod valget mellem den siddende borgmester Nissan Ben Hamo fra midterpartiet Yesh Atid og Likuds Moshe Edri. Især de messianske jøder i byen var spændte på udfaldet. De har et rigtig godt forhold til Ben Hamo, men frygtede Edri, som støttes af de ultraortodokse jøder i byen, der har et ønske om at gøre Arad til en højborg for ultraortodokse – hvilket ville give store problemer for de messianske jøder. Heldigvis vandt Ben Hamo en sikker sejr.

 

Nogle arabiske israelere brød boykot

For første gang nogensinde var det muligt for Jerusalems borgere at stemme på en liste udelukkende med arabiske israelere. Listen hedder ”Jerusalem, min by”. Den mulighed benyttede flere hundrede palæstinensere, som altså bor i Østjerusalem og har israelsk statsborgerskab, til at stemme. Også selvom de arabiske borgere i Østjerusalem plejer at boykotte det israelske lokalvalg. Det var især i kvarteret Sur Baher, hvor listens leder er født, at mange stemte. ”Jeg håber, listen vil vinde, for vi har brug for palæstinensiske stemmer i byrådet,« sagde den 28-årige Ruba Dabash, som stemte for første gang nogensinde.

Men i kvarteret Abu Tur, som også ligger i Østjerusalem, var der klokken 15 kun afgivet 25 stemmer. Ved lokalvalget i 2013 deltog under 1 procent af Østjerusalems arabiske beboere.

Den manglende valgdeltagelse betyder naturligvis, at den arabiske del af Østjerusalem ikke er repræsenteret i byrådet. De arabere, som Times of Israel har talt med, og som har stemt i år, håber alle, at deres bydel kan blive forbedret, hvis de får et sæde i den kommende periode. Netavisen talte dog også med folk, som ikke ville stemme, fordi de mener, at det vil være en accept af ”den israelske besættelse”. Nogle kaldte de arabere, som stemte, for ”forrædere”.

Se listen over Israels nye borgmestre.