Mandag: Flertal til Gantz og kontroversiel udskydelse af Netanyahus retssag

Selvom det var Benjamin Netanyahu, der for to uger siden fejrede valgresultatet i Israel, er det nu Benny Gantz, der noget overraskende ser ud til at blive udpeget som forhandlingsleder. Der er nemlig 61 ud af de 120 valgte medlemmer af Knesset, som støtter ham som forhandlingsleder.

Men på grund af coronavirussen er alt ikke helt, som det plejer. For i går, søndag, var både Gantz og Netanyahu inviteret til møde hos præsident Rivlin. Her talte de om muligheden for at danne en nødregering, som angiveligt skal vare et halvt eller et helt år, mens man forhåbentlig får overstået coronakrisen.

Det er uklart, hvad Gantz satser på. Om han vil gå efter en nødregering, eller om han vil forsøge at danne en mere permanent regering.

De 61, der i løbet af weekenden meddelte sin støtte til ham, var ud over hans eget parti, Blå og Hvid, den arabiske fællesliste med 15 mandater, Yisrael Beiteinu med 7 mandater og så de to venstrefløjspartier Arbejderpartiet og Meretz med i alt 6 mandater. Geshers ene medlem, Orly Levy-Abekasis, der stillede op sammen med de to sidstnævnte partier, valgte ikke at støtte Gantz, fordi hun ikke støtter en mindretalsregering, der støttes af arabiske partier. Det er nemlig sådan en regering, Gantz har mulighed for at etablere med den støtte, han har fået.

Men umiddelbart kunne det tyde på, at en nødregering hen over midten lige nu virker som det mest sandsynlige på den korte bane.

 

Netanyahu har fået udskudt sin retssag

Regeringsforhandlingerne er selvfølgelig ikke det eneste i israelsk politik, der er påvirket af corona. I weekenden valgte justitsminister Amir Ohana at udskyde retssagen mod Netanyahu, som skulle være begyndt tirsdag. Den er nu sat til at begynde 24. maj. Ohana erklærede undtagelsestilstand i de israelske domstole, fordi sundhedsmyndighederne fraråder, at man samler mange personer i samme rum.

Flere har dog kritiseret udskydelsen af Netanyahus sag og anklaget regeringen for at udnytte situationen til at hjælpe Netanyahu. Ohana er kendt for at være en af premierministerens trofaste støtter.

Kritikken går blandt andet på, at Ohana kun er midlertidig justitsminister, og at han derfor ikke bør tage den slags kontroversielle beslutninger. Nogle peger på, at tirsdagens møde i retten kunne være gennemført med meget få personer samlet. Tidligere højesteretsdommere har anonymt fortalt Jerusalem Post, at mødet sagtens kunne holdes – endda med under 10 personer til stede, fordi der ikke skal være vidner i denne del af retssagen.

 

Kritik af tilladelse til overvågning

Et andet kontroversielt juridisk skridt i kampen mod corona blev også taget søndag. Her godkendte regeringen et forslag om at give Shin Bet (efterretningstjenesten) ret til at indsamle data fra israelernes telefoner uden en særskilt tilladelse fra en dommer. Tilladelsen gælder i 30 dage.

Det kontroversielle består dels i, at det for mange vil være en krænkelse af privatlivet, dels i at Shin Bet ikke selv har bedt om denne beføjelse.

Nogle af kritikerne har påstået, at den samlede pakke af meget restriktive tiltag er beregnet til at give legitimitet til beslutning om at udskyde Netanyahus retssag.

Ideen med tilladelsen til Shin Bet er blandt andet, at de kan gå tilbage og se, hvor smittede personer har befundet sig, og hvem de har interageret med – så disse personer kan placeres i karantæne.  Det kan også bruges til at tjekke, at personer i karantæne overholder udgangsforbuddet. Selvom det selvfølgelig er muligt at bevæge sig udenfor uden sin mobiltelefon.

Advokaten Tehila Altschuler fra Foreningen for Borgerrettigheder i Israel siger, at den ”marginale fordel, man får ved at kunne følge smittede og finde dem, de har været sammen med, ikke retfærdiggør den markante indgriben i retten til privatliv”. Hun frygter, at tiltagene vil gå ud over friheden og demokratiet. Hendes kritik forstærkes af, at tiltagene kommer fra en midlertidig regering – som endda ser ud til at have et flertal imod sig, nemlig de 61 valgte knessetmedlemmer, der peger på Benny Gantz som forhandlingsleder.