Mange referencer til Holocaust: Babij Yar-mindesmærke ramt

Vladimir Putin sagde, at han ville »afnazificere« Ukraine, da han valgte at invadere landet. Ordvalget er en del af hans forsøg på at skabe en fortælling om, at de ukrainske ledere er nazister, og at det var Rusland, der nærmest ene og alene besejrede Hitler under Anden Verdenskrig.

Ingen af delene er sande. Ja, der er mange nationalistiske politikere i Ukraine. Og ja, Sovjetunionen kæmpede mod nazisterne under krigen. Men nej, Putin har ikke ret i sin fortælling.

Og måske blev Putins fortælling delvist afsløret som løgn, da hans styrker i tirsdags ramte et af de vigtigste mindesmærker for krigen, nemlig Babij Yar-mindesmærket i Kiev. Det blev ramt i forbindelse med et angreb mod et tv-tårn i hovedstaden. Ved Babij Yar blev 34.000 jøder dræbt på få dage af nazisterne i 1941.

At smadre et så vigtigt mindesmærke er mildest talt en besynderlig måde at afnazificere et land på. Og flere grupper, der repræsenterer holocaustoverlevere, har været ude med en samlet fordømmelse af Putins nazisme-retorik.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelensky – som i øvrigt er jøde – har fordømt angrebet mod Babij Jar-mindesmærket.

»Vi blev alle bombet i Kiev igen i nat, og vi døde alle igen ved Babij Yar af missilangrebet – også selvom hele verden siger ”aldrig igen”«, lød det fra præsidenten.


Babij Yar-mindesmærket i Kiev (Foto: Wikimedia)

 

Bekymrede jøder

De ukrainske jøder lever lige nu i frygt ligesom alle andre borgere i landet. Men for jøderne er der en særlig frygt for, at de på en eller anden måde skal blive gjort ansvarlige for de forfærdelige hændelser. Historien viser nemlig, at jødiske befolkninger har fået skylden for både det ene, det andet og det tredje.

Den sammenkobling, der flere steder ses mellem Anden Verdenskrig og Ruslands invasion, bruges af flere som grundlag for at opfordre Vesten til at skride ind og stoppe Putin.

Udtrykket ”aldrig igen” bruges ofte om Anden Verdenskrig og folkemordet på jøder. Hvis man sammenligner det med krigen i Ukraine, kan man spørge: Hvis vi i de mange år har ment ordene ”aldrig igen” alvorligt, er det så ikke nu, der skal sættes handling bag ordene? Denne tankegang har den ukrainske præsident forsøgt at indprente hos EU og NATO.