Massiv kritik af Israel efter raid mod nyudnævnte »terrororganisationer«

Syv palæstinensiske ngo’er fik i sidste uge besøg af israelske sikkerhedsstyrker, som foretog en ransagning af deres kontorer i Ramallah – og lukkede dem.

De syv organisationer har Israel betegnet som »terrororganisationer«, fordi Israel mener, at de har direkte forbindelse til PFLF (The Popular Front for the Liberation of Palestine, som står på både EU’s og USA’s terrorliste).

Seks af de syv organisationer, som nu har fået lukket deres kontor, blev så sent som i oktober 2021 betegnet som terrororganisation af Israel. Herefter har der så været en periode, hvor organisationerne har kunnet gøre indsigelser. Det har tre af dem gjort, og deres sager behandles stadig. De øvrige tre blev i sidste uge endegyldigt erklæret for terrororganisationer ved lov. Det meddelte forsvarsminister Benny Gantz.

 

I denne artikel på ordetogisrael.dk kan du læse om organisationerne og få konkrete eksempler på, hvorfor Israel betragter dem som direkte forbundet til PFLP.

 


En PFLP-celle. Ifølge Israel har adskillige palæstinensiske civile organisationer direkte forbindelse til terrorgruppen. (Foto: Wikimedia)

Har undervurderet reaktionerne

Selvom forbindelsen til PFLP virker veldokumenteret, er der imidlertid rigtig mange lande og organisationer, som ikke bakker op om Israels beslutning. Mandag holdt EU’s ambassadør i Israel og 19 andre ambassadører et møde med Israels Udenrigsministerium. De ville have en forklaring på, hvorfor organisationernes kontorer nu er lukket ned. »Disse handlinger er uacceptable, og EU støtter et frit og stærkt civilsamfund,« sagde EU-ambassadøren. Han sagde også, at Israel ikke har formået at give svar og forklaringer, der tilfredsstiller de mange ambassadører. De ser ikke de palæstinensiske organisationer som terrorbevægelser.

Også FN har fordømt Israel beslutning, ligesom USA har udtrykt skepsis.

Derudover har en gruppe på 150 internationale organisationer kræver beskyttelse af de palæstinensiske civilorganisationer. Også 45 israelske ngo’er har krævet handling fra Israels regering og sagt at »forsvar af menneskerettigheder er ikke terror«.

Og i juli sagde ni europæiske lande i en fælles udtalelse, at de vil fortsætte med at samarbejde med de palæstinensiske organisationer. Selvom Israels beslutning muligvis vil medføre et forbud om, at andre lande støtter organisationerne økonomisk. Danmark var et af de ni lande.

Noget kunne måske tyde på, at Israel har undervurderet, hvor kraftig en reaktion der ville komme fra det internationale samfund.

Presset og kritikken vil formentlig fortsætte, når de tre organisationer, som har gjort indsigelser, modtager afgørelsen – og som forventet får stadfæstet deres status som terrororganisation.