Messiansk menighed har håb og store udfordringer efter retsmøde

Som vi skrev om i sidste uge, var den messianske menighed Peniel til et vigtigt retsmøde torsdag den 20. april. Her skulle det foreløbigt afgøres, om Undervisningsministeriets krav om at lukke Peniel Learning Center (PLC) skal gennemføres. PLC består af både en børnehave og en skole, som holder til i Tiberias

For mere end to år siden kom Undervisningsministeriet med en ordre til Peniel om at lukke PLC. Begrundelsen var, at stedet ikke har en formel tilladelse til at undervise. I stedet har PLC i mange år fået lov at drive skole og børnehave, fordi man har været under opsyn af Den Anglikanske Internationale Skole. Men den ordning vil Undervisningsministeriet altså annullere.

 

Bliver svært, men der er håb

Torsdagens retsmøde fandt sted i Jerusalem, og cirka 50 personer med tilknytning til PLC var taget afsted og var med til at fylde retslokalet, skriver allisrael.com.

I tiden op til havde menigheden – og mange andre i og uden for Israel – bedt for dagen og for den dommer, der skulle træffe afgørelsen.                    

Til allisrael.com fortæller lederen af PLC, at dommeren virkede meget velvilligt indstillet over for PLC. Hans afgørelse var dog ikke helt, som man havde håbet.

Dommen lød, at skolen og børnehaven får lov at fortsætte indtil sommeren 2023. Men hvis man skal have lov til at fortsætte efter sommer, kræver det en formel tilladelse hos Undervisningsministeriet.

Her har PLC allerede indsendt en ansøgning om at få en tilladelse til at drive børnehaven. Her er man optimistisk og tror på, at den bliver givet. Når det gælder skolen, ser det sværere ud. Her har man endnu ikke indsendt ansøgningen, fordi det er en langt mere krævende proces at få sådan en klar.

Og selv når den er sendt afsted, er det langtfra sikkert, at Undervisningsministeriet til give tilladelsen. Der er nemlig en del krav, som en skole skal leve op til, og hvis PLC skal fortsætte, vil det sandsynligvis kræve dispensation på flere områder. Et af kravene er for eksempel, at der på skolen skal være to klassetrin lige efter hinanden (fx 1. og 2. klasse) med mindst 22 elever i hver. På hele skolen er der lige nu i alt 23 elever, som fordeler sig fra 1. til 6. klasse.

Selvom skolen altså muligvis får dispensation fra denne regel, vil man helt sikkert skulle finde nye elever, nye lærere – og også nye lokaler.

Derudover lader det til, at Undervisningsministeriet ikke er velvilligt indstillet over for PLC. Snarere tværtimod, desværre.

Der er rigtig mange ortodokse skoler i Israel, som drives uden en tilladelse. Og et af PLC’s argumenter er da også, at når de kan drives uden tilladelse, så bør PLC også kunne det. Men den mulighed ser ud til at være lukket.

 

»De mest velopdragne børn, jeg har mødt«

Dommeren var som sagt positivt indstillet over for Peniel. En af skolens ansatte har fortalt, at »på et tidspunkt anklagede Undervisningsministeriet os for at være anarkister og for at bryde loven. Dommeren svarede, at ”de er ikke anarkister. Jeg har aldrig mødt så velopdragne børn. Det er tydeligt, at det (messianske samfund, red.) er et helt særligt samfund.”«

Menighedsleder Daniel Yahav fik også taletid under mødet. Den brugte han blandt andet på kort at fortælle om sin egen baggrund: »Jeg er søn af en holocaustoverlever, og min jødiske far blev smidt ud af uddannelsessystemet i Nazityskland, fordi han var jøde. I denne uge har der været Holocaust-mindedag i Israel, og det burde være utænkeligt, at hans oldebørn bliver smidt ud af skolen og børnehaven på grund af familiens tro.«

Dermed kom han også ind på det, som man i Peniel betragter som den egentlige grund til den modstand, de oplever. Nemlig, at de er messianske jøder, der tror på Jesus. Den nuværende regering er meget nationalreligiøs og ultraortodoks. Begge fløje er kendt for deres modstand mod messianske jøder.

Så meget desto mere er der grund til fortsat at bede for PLC, som går en svær og krævende tid i møde. »Vi har brug for visdom og styrke fra Herren for at klare de mange udfordringer,« siger Daniel Yahav. PLC’s leder takker for forbønnen og siger, at »kampen er ikke slut, og vi beder jer om fortsat at stå sammen med os«.

»Vi slås til jorden, men går ikke til grunde,« (2 Kor 4,9) sagde en af skolens ansatte efter retsmødet.